Niške vesti

Prvi koraci ka Tehnološkom parku

elektronska-industrija Plan izgradnje i osnivanja Tehnološkog parka u Nišu, na prostorima nekadašnjeg privrednog giganta Elektronske industrije Niš, a koji je i u razvojnom programu gradskog rukovodstva za naredni period, poslednjih dana ove 2010. godine počinje konkretno da se realizuje. Dve firme iz sastava EI, „Jugorendgen“ i „Čegar“ uspostavile su poslovnu saradnju sa nemačkom kompanijom „Tehnolodži Dok“, koja u Nišu namerava da nastavi pojedine, još uvek aktuelne za svetsko i evropsko tržište, proizvodne programe nekadašnjih niških fabrika.

Kompanija iz Nemačke već je pripremila i nove programe i proizvode koji će biti realizovani u mešovitoj srpsko-nemačkoj firmi sa sedištem u Nišu. Naglasivši da je „Tehnolodži Dok“ već prisutan u pet tehnoloških parkova u Evropi, Markus Veber, prvi čovek ove kompanije, rekao je na prezentaciji svojih programa da je već nekoliko godina Niš ,,na mapi“ za budućnost:

– U Nišu je decenijama uspešno radila fabrika za proizvodnju rendgen cevi i naša osnovna namera je da se ta proizvodnja ne ugasi, odnosno da se nastavi za tržišta Rusije, Azerbejdžana i drugih zainteresovanih zemalja. Naš plan podrazumeva da u Nišu izrađujemo i mini turbine za proizvodnju električne energije koje se koriste za uličnu rasvetu i slične, manje potrebe, ali i kapsule za čuvanje i transport otpadnog medicinskog materijala, kao i solarno vozilo na tri točka za potrebe prevoza robe unutar fabričkih krugova – rekao je Markus Veber.

U niškim fabrikama sa kojima partner iz Nemačke osniva mešovitu firmu sačuvane su mašine i alati, koji nisu baš zastarele tehnologije i koji se mogu koristiti i u budućnosti, pojasnio je Veber. Mnogo toga će, ipak, morati da se osavremeni i primeni u proizvodnji. Najvažnije je ponovno stvaranje velikih visokokadrovskih timova i projektantskih ekipa sastavljenih od najstručnijih u oblasti tehnike:

– Naša iskustva iz prethodnog perioda govore da nema uspeha bez okupljanja školovanih, talentovanih i perspektivnih kadrova iz univerzitetskih centara u sredinama gde se osnivaju tehnološki parkovi. Niš ima veliki univerzitet, posebno razvijene studije tehničkih nauka i mi smo već uspostavili kontakte sa najodgovornijim na Mašinskom i drugim fakultetima. Angažovanjem stručnjaka koji su iskazali zainteresovanost za saradnju sa nama i koji će osmišljavati i projektovati nove proizvode bićemo u prilici da ono što bude inovirano i projektovano u našoj zajedničkoj firmi ustupamo drugim fabrikama za proizvodnju i da od toga koristi bude za sve – rekao je Veber.

U Nišu će raditi mešovita firma sa mešovitim kapitalom, rečeno je u Elektronskoj industriji, gde je oberučke prihvaćena ponuda „Tehnolodži Doka“ za saradnju. Nemački partner već je angažovao nekolicinu studenata završnih godina na niškim fakultetima, a posle 15. januara, kada će biti osnovana nova srpsko-nemačka firma, biće mesta za više od stotine mladih i talentovanih stručnjaka. Svi koji budu izrazili želju da rade u novoj firmi – inženjeri, tehničari, studenti i drugi, moraće da prođu test koji organizuje „Tehnolodži Dok“.

Na predlog rukovodstva Elektronske industrije, koji su nemački partneri prihvatili, na testiranje će biti pozvan i veliki broj nekadašnjih proizvodnih radnika i stručnjaka iz „Jugorendgena“, budući da su do pokretanja stečajnog postupka u ovoj fabrici EI bili veoma uspešni na radnim mestima, a njihovi kvalitetni proizvodi uvek traženi na domaćem i stranim tržištima.

Izvor: Politika

Pročitajte i...