Magazin

Šta pokloniti prijatelju koji prvi put dolazi u Niš?

Dolazak prijatelja u grad uvek je poseban događaj.

Kada vaš prijatelj dođe u posetu Nišu, želećete mu pokloniti nešto posebno kao dobrodošlicu i pružiti mu nezaboravno iskustvo. Niš, jedan od najvećih gradova u Srbiji, obiluje kulturnim i istorijskim znamenitostima, kao i lokalnim proizvodima i tradicionalnom kuhinjom.

Dakle, imate mnogo opcija kada je u pitanju izbor poklona za vašeg prijatelja koji prvi put dolazi u ovaj grad. U nastavku teksta, predstavićemo vam nekoliko ideja koje će mu se svideti.

#1 Zastava Niša ili Srbije – idealan poklon za osobu koja se tek upoznaje sa vašom kulturom

Ako vaš prijatelj dolazi iz inostranstva, jedan od najboljih poklona koje možete da mu poklonite je zastava Srbije.

Ovo će biti odličan suvenir koji će ga podsećati na njegovo vreme provedeno u gradu. Zastavu možete poručiti online iz specijalizovane prodavnice. Njihova delatnost je izrada zastava i mogu ih izraditi u najrazličitijim dimenzijama.

Pored toga, možete se opredeliti i za zastavu sa grbom vašeg grada, Niša.

srpska zastava

#2 Maketa grada ili neke od mnogobrojnih znamenitosti Niša

Maketa grada ili neke od znamenitosti u Nišu su odlični pokloni koji će vašem prijatelju pomoći da bolje upozna grad.

Na taj način će se sećati svakog kutka koji je posetio. Ovaj poklon može biti u formi makete grada ili figure Ćele kule, spomenika oslobodiocima Niša ili niške tvrđave.

#3 Rakija – omiljeno piće svakog Balkanca na poklon

Šljiva, dunja, kajsija… Izbora je zaista mnogo!

Ako je vaš prijatelj ljubitelj alkoholnih pića, rakija je savršen poklon za njega!

U Nišu se rakija često pravi kod kuće, te mu možete pokloniti piće domaće radinosti, vaše ili od članova vaše porodice ili projatelja. Ukoliko ne poznajete nikoga ko proizvodi rakiju, što je u Nišu prava retkost, uvek možete kupiti i proverenu domaću rakiju na pijaci ili u nekoj od specijalizovanih prodavnica.

Vaš prijatelj će svakako biti oduševljen, za koju god opciju da se opredelite!

#4 Vunene čarape – topao i praktičan poklon za prijatelja

U hladnim zimskim danima, vunene čarape su neizostavan komad garderobe.

U Nišu, možete pronaći različite vrste i dizajne vunenih čarapa koje će vašem prijatelju pružiti toplinu i udobnost tokom boravka u gradu. Osim toga, ove čarape mogu biti i lep suvenir sa etno motivima koji će vaš prijatelj rado nositi u svojoj zemlji.

#5 Torba sa etno motivima – spoj lepog i praktičnog poklona za prijatelja

Ako želite da iznenadite svog prijatelja sa nečim praktičnim i istovremeno dekorativnim, torba sa etno motivima može biti sjajna opcija.

U Nišu, možete pronaći torbe od različitih materijala, veličina i dizajna, a sve sa prepoznatljivim etno motivima. Ove torbe su idealne za nošenje u svakodnevnoj upotrebi, a ujedno su i sjajan suvenir koji će vaš prijatelj nositi sa sobom kao podsećanje na divne trenutke provedene u Nišu.

#6 Tegla džema ili ajvara – poklon za gurmane

Ako želite da svom prijatelju poklonite nešto ukusno i karakteristično za Niš, onda tegla džema ili ajvara može biti odličan izbor.

Ovi specijaliteti su napravljeni od svežeg povrća i voća, uz dodatak različitih začina, i predstavljaju autentični ukus Srbije. Tegla džema ili ajvara može biti savršen suvenir za vašeg prijatelja koji će uživati u ovim ukusima i ujedno ih podeliti sa svojim prijateljima i porodicom kod kuće.

#7 Album sa zajedničkim slikama – sentimentalni poklon

Ako su već posetili Niš i sa vama stvorili nezaboravne uspomene, album sa zajedničkim slikama može biti sjajan suvenir.

U album možete staviti zajedničke fotografije, ali i lepe fotografije Niša, ukoliko želite. Ovaj poklon će svaki put kada ga pogleda vratiti vašeg prijatelja u nezaboravne trenutke provedene u Nišu i podsetiti ga na prijateljstvo koje delite.

#8 Komad odeće niškog dizajnera – za trendsetere

Ako tražite nešto jedinstveno i lokalno, razmislite o komadu odeće niškog dizajnera.

U Nišu ima mnogo talentovanih ljudi koji stvaraju unikatne komade odeće. Možete pronaći razne predmete, kao što su majice, džemperi, haljine, torbe i još mnogo toga. Ovo je idealan poklon za one koji vole modu i žele da ponesu komad Niškog dizajna kući sa sobom.

#9 Slika niškog slikara – za ljubitelje umetnosti

Ako vaš prijatelj voli umetnost, razmislite o poklonu slike niškog slikara.

U Nišu postoji mnogo talentovanih umetnika koji stvaraju prelepe slike sa motivima Niša i Srbije. Izbor je raznolik, tako da možete pronaći sliku koja će se svideti vašem prijatelju i pružiti mu jedinstveno sećanje na posetu Nišu.

#10 Knjiga – istorija Niša na papiru

Istorija Niša je bogata i puna različitih događaja i ličnosti.

Postoji mnogo knjiga koje opisuju istoriju grada i regije. Ovo može biti sjajan poklon za one koji su zainteresovani za istoriju, a takođe će im pomoći da bolje razumeju grad koji su posetili. Pored istorijskih knjiga, možete pokloniti i romane poznatih niških pisaca koji će dati uvid u kulturnu baštinu Niša.

#11 Magneti i ostali tipični suveniri – uvek su dobar izbor

Ako tražite neki jednostavniji, last minute poklon, ali i dalje autentičan, uvek postoji mogućnost da kupite tipični suvenir.

U Nišu postoje mnoge prodavnice suvenira koji nude razne proizvode sa motivima grada, a poslednjih godina ih je i sve više, usled sve veće zainteresovanosti turista za ovaj grad. To mogu biti magneti, šolje, privesci za ključeve, olovke i još mnogo toga. Savršen su način da prijatelj ponese deo Niša sa sobom kući.

Kao što vidite, ako tražite idealan poklon za prijatelja koji prvi put dolazi u Niš, mnogo opcija vam je na raspolaganju!

Pročitajte i...