Magazin, Ovo niste znali

Koju opremu za decu moram da uzmem za godišnji odmor?

Letnja sezona je na vrhuncu i većina je već otišla na zasluženi odmor, ali neki su još uvek u slatkom isčekivanju predstojećih praznika. Pre svakog polaska na godišnji odmor višečlana porodica se obično suočava sa konfuzijom prilikom pakovanja, a priprema za odmor je posebno stresna za roditelje. Svako dete ima posebne potrebe, specifičnosti ili preosetljivosti usled zdravstvenog stanja, pa je zbog toga važno da na godišnji odmor ponesemo svu potrebnu dečiju opremu.

Bez obzira da li ste iskusan roditelj ili ste tek uplivali u roditeljstvo, ovaj članak će olakšati ludilo pred godišnji odmor i podsetiti vas na svu potrebnu opremu za bebe, igračke i kozmetiku za svog mališana.

Sigurno i udobno na putu

Za svoju decu svako želi samo najbolje i kupovina odgovarajućeg auto sedišta i kolica je definitivno jedan od ključnih bezbednosnih izazova svakog roditelja. Kada kupujete auto sedište potrebno je uzeti u obzir uzrast, težinu i visinu deteta. Preporučljivo je da se odlučite za kupovinu novog auto sedišta, jer ne znate istoriju korišćene, a svaki sudar može značajno da poveća rizik od povreda u saobraćanoj nesreći. Neophodna oprema je i adekvatna Isofix baza, što omogućava jednostavnu i sigurnu montažu dečijeg auto sedišta u automobilu. Za lakši izbor dečijeg auto sedišta pogledajte ovaj video:

Svi iskusni roditelji dobro znaju da su kvalitetna dečija kolica na godišnjem odmoru zlata vredna. Olakšava vam pristup plaži, služi vam kao prevozno sredstvo za mnogobrojnu dečiju opremu i istovremeno služi kao zaštita deteta od vrućine. Važne karakteristike dobrih kolica su lako rukovanje, mala težina i pogodna veličina u složenom stanju (radi prevoza u automobilu i odlaganja).

Nega i ishrana na godišnjem odmoru

Količina dečije opreme i dodataka za ishranu i negu koje moramo da ponesemo na godišnji odmor, može vrlo brzo da dostigne velike visine (ili krov automobila), zato vam ispod navodimo samo one zaista neophodne:

  • prenosni krevetac (pogodan ako na mestu gde provodite godišnji odmor nemaju krevetac),
  • dovoljna količina dečije odeće i obuće,
  • šešir i sunčane naočare za dete,
  • oprema za dojenje (pumpe za grudi, štitnici, jastučići za dojenje),
  • oprema za hranjenje (flašice, grejač flašica, adaptirana hrana za dete),
  • oprema za negu bebe (pelene, noša, oprema za previjanje),
  • dečija kozmetika (kreme, šamponi, sredstvo protiv komaraca, kozmetika za sunčanje, maramice za čišćenje)
  • ne zaboravite ni zdravstveno osiguranje za inostranstvo.

Detaljan spisak opreme za negu dece možete pogledati i ovde:
http://www.najboljamamanasvetu.com/2013/06/sa-detetom-na-more-sta-poneti/

Ne zaboravite na igračke i dečija vozila

Deca ne mogu da zamisle pravi odmor na moru bez mnogo dečijih igračaka i vozila, a roditelji znaju da će sa pravom količinom igračaka odmor biti prijatniji. Brčkanje u morskoj vodi ili ležanje pod suncobranom je zabavnije sa igračkama, a pre odlaska na more je potrebno da se odlučite koje igračke poneti sa sobom. Izbor odgovarajućih igračaka uglavnom zavisi od uzrasta deteta.

Igračke na naduvavanje

Mnoge porodice sa sobom na odmor nose mali dečiji bazen, što obezbeđuje da je dete uvek ispred očiju, a ne ide duboko u vodu. Za veću decu koja još uvek nisu naučila da plivaju nabavite šlauh ili mišiće za kupanje, a i ovog leta su izuzetno popularni jastuci na naduvavanje koje rado koriste i odrasli.

Igračke za pesak

Deca takođe na moru ne žele da budu odvojena od svojih kofica, lopatica i drugih igračaka za pesak. Ruku na srce, čak i odrasli vole da posegnu za njima i da prave neki zamak od peska.

Guralice i dečiji bicikli

Aktivnost je na odmoru od ključnog značaja, pa se mnoge porodice odlučuju da na plaži svaki dan voze bicikl. Da bi odmor bio što zabavniji malu decu na plaži možemo da stavimo na guralicu ili dečiji bicikl. Ako se na godišnjem odmoru odlučite za vožnju bicikla, nikako nemojte da zaboravite na dečiju kacigu.

Pročitajte i...