Magazin, Ovo niste znali

Ove auto kompanije postoje više od 100 godina a da to niste znali

Aston Martin

Mnoge auto kompanije postoje više od 100 godina, i kao takve, bile su pioniri automobilske industrije. Ipak, obično nam na pamet padnu one najpoznatije.

Recimo, Karl Benz je 1883. godine osnovao kompaniju koja će jednog dana biti nazvana Mercedes-Benz, a koja je svoj prvi automobil prodala 1886. godine. Okej, interesantno, ali ništa što već nismo znali, zar ne? Ipak je to famozni Mercedes! Takođe, Henri Ford je pravio automobile u velikim količinama nedugo nakon osnivanja svoje fabrike u 1903. Svi to znaju, baš kao i da su Messers Rols i Rojs na puteve izneli svoje izdužene luksuzne automobile davne 1906. godine.

Ali ne biste verovali koje sve auto kompanije postoje duže od 100 godina, a da to niste ni mogli da pretpostavite.
Prosto, one nas asociraju na moderno doba, masovnu proizvodnju manjih komercijalnih vozila i nemožemo ih povezati sa industrijom s kraja XIX i početka XX veka. Međutim, ovo su šest automobilskih kompanija za koje možda nikada ne biste pomislili da su među najstarijim proizvođačima automobila na svetu. Svaki je prešao granicu od 100 godina, što ih čini dostojnim proslave rođendana na jutarnjim vestima.

Opel

opel
Kao i mnogi od najstarijih proizvođača automobila, kada je Opel otvorio svoja vrata u Nemačkoj 1863. godine, nije pravio automobile. Zapravo niko se time nije bavio u tom trenutku. Opel je izrađivao mašine za šivenje, zatim bicikle, a zatim, je 1899. godine počeo sa proizvodnjom automobila. Porodica koja u vlasništvu imala ovaj posao naučila je kako izgraditi ove paklene mašine, a kasnije su se udružili sa kompanijama kao što su Darracq iz Francuske, koja je pravila vagone.

Do 1902. godine, Opel je bio dovoljno samopouzdan da predstavi svoj sopstveni automobil u Hamburškom salonu, ali ne toliko samouveren da bi napustio posao šivaćih mašina. Neće se odvažiti na taj smeli korak sve dok cela fabrika nije izgorela; kad je Opel obnovljen, oni su odlučili da proizvode samo automobile od tada.

Do 1913. godine, bili su najveći proizvođač automobila u Nemačkoj, a od 1930. godine, pravili su više automobila nego bilo ko u Evropi (uz malu pomoć od svojih novih prijatelja iz GM-a). Tako su danas ulice Niša i Beograda pune Opelovih polovnih automobila kao što je Opel Astra, Vectra i mnogi drugi.

Fiat

fiat
U industriji ispunjenoj sanjarima, revolucionarima, i žestokim porodičnim ponosom, Fiat predstavlja izuzetak. Osnovan je 1899. ne od strane čoveka sa vizijom, ne od italijanskog inženjera sa više hrabrosti nego poslovnog znanja koji je odlučio da uspe uprkos svim šansama, već od strane odbora direktora, vlasnika jedne korporacije.

I naravno, na latinskom „Fiat“ znači „Neka bude učinjeno“, što zvuči oštro, ali ne trčimo pred rudu. Ime je zapravo skraćenica preuzeta iz povelje: Societa Anonima Fabbrica Italiana Automobili Torino – S.A. FIAT. Iako su prvenstveno usmereni na tržište Italije, izvoze u celom svetu.

Tatra

tatra
Kada većina nas pomisli na Tatra – ako uopšte i misli – sećamo ih se kao automobila voženih od strane istočno-nemačkih loših momaka u špijunskim filmovima iz ’60ih, ili kao prevoznih sredstava sovjetskih članova partije u starim filmskim žurnalima. Do tada, ova kompanija je postojala već više od stotinu godina. Osnovana je 1850. godine u Češkoj kao proizvođač kočija (pod imenom koje lomi jezik Nesselsdorfer-Vagenbau-Fabriksgesellschaft).

Izgradnja konjskih zaprega je učinila prelazak na izgradnju zaprega bez konja prilično glatkim. A u 1897. – samo godinu dana nakon pionirskog Benzovog automobila – Prasident (na slici) je bio dostupan za kupovinu. Kompanija je promenio ime u Tatra, po obližnjim planinama u 1919. Iako se muči, Tatra i dalje pravi kamione i dan danas.

Peugeot

peugeot
Peugeot ima bogatu istoriju kao francuski porodični biznis. Automobilska kompanija za svoj početak, uzima 1810. godinu, kada je mlin pretvoren u livnicu čelika. Ali će biti potrebno osam decenija kako bi tehnologija bila dovoljno napredna da i Peugeot počne sa izgradnjom automobila.

Njihov prvi automobil je bio tip 3 iz 1891., koji se vukao duž Paris-Brest-Paris biciklističke trke da bi dokazao svoju sposobnost na razdaljini od 2045 km. Ovo je imalo savršenog smisla, s obzirom da je Peugeot pravio bicikle u istoj prostoriji u kojoj su se gradila vozila (automobili su dobili svoju fabriku 1897.).

Renault

reno
Iako su mnogi od najstarijih proizvođača automobila osnovani od strane inženjera štrebera, braća Renault su imali druge namere. Briznu! Odmah su svojim prvim automobilima počeli sa trkama u 1898. godini.

Poznta je najstarija automobilska šala je da je prva ikada auto trka nastala kada je izgrađen drugi automobil.
Braća su bila mlada i videla su auto trke kao način da promovišu svoje automobile, male jednosede nazvane voiturettes. Ova strategija se i danas koristi, uprkos činjenici da je Marcel Renault doživeo udes tokom trke u 1903. i poginuo zbog istog.

Aston Martin

Aston Martin
Osnovan 1913. godine od strane Roberta Bamforda i Lionela Martina u Velikoj Britaniji. Zašto se ne zove Bamford i Martin, pitate se? Pa, zvao se, godinu dana. Promenili su ime 1914. godine, nakon što je Martin pobedio u Aston Hill Climb trci, posebnu vrste trke čiji je smisao da se stigne do vrha strmog brda. Britanci ga očigledno obožavaju.

Astoni su nekako bili neprimećeni, sve dok nisu odigrali glavnu ulogu 1965., kada je James Bond vozio srebrni DB5 opremljenog najsmrtonosnijim spravicama iz Kjuove laboratorije. Baš taj automobil prodat je za $4,4 miliona u 2010. godini.

Šta vi kažete, da li ste znali da ovi auto proizvođači postoje više od 100 godina?

Pročitajte i...