Ovo niste znali

Kako produžiti život akumulatora – boljka automobila

akumulator

Ako ste se ikad našli u situaciji da vam akumulator crkne na sred puta, onda sigurno znate koliko to ume da bude frustrirajuće. Osim što ne možete da stignete tamo gde ste krenuli (ako ne naiđe niko sa kablovima) i gubite vreme, ni trošak zamene nije dobra vest.

Kako biste što ređe dolazili u ovakve situacije, isprobajte naših 9 saveta pomoću kojih će vaš akumulator raditi kao Alija Sirotanović.

#1 Redovno čišćenje

Poznato je da delovi bolje funkcionišu kada je sve čisto, isto važi i za akumulator. Na polovima se često skuplja korozija, čime se blokira napon koji prolazi od baterije kroz kablove. Možete sastrugati koroziju šrafcigerom, kleštima ili se obratiti profesionalcima ako problem deluje nerešivo.

Kada skidate kleme, skinite prvo sa negativnog pola, a zatim sa pozitivnog.

Još jedan trik je da iskoristite anti-korozivnu pastu (mešavinu vode i soda-bikarbone u razmeri 1:3) preko kritičnog područja. Alkalne karakteristike paste će pojesti koroziju, a potom obrišite ostatak vlage starom krpom.

Sačekajte da se osuši i nanesite sredstvo kojim sprečavate buduću koroziju.

Potom zategnite kleme (prvo na pozitivni pol, a onda na negativni) i upalite motor. Možda budete otkrili da vam je „mrtav” akumulator upravo oživeo.

#2 Ništa bez uključenog automobila

Kada je automobil uključen, alternator generiše elektricitet i puni akumulator nakon što padne voltaža.

Međutim, ako automobil nije uključen, a angažovali ste neke potrošače energije (radio, svetla, elektroniku), oslanjate se isključivo na akumulator.

Ovo je veoma štetno za akumulator, jer to nije njihova namena. Akumulator ima prvenstveno ulogu kod paljenja automobila, tj. da obezbedi naglu snagu. Nisu dizajnirani da obezbede kontinuirano snabdevanje energijom.

Zato izbegavajte uključivanje bilo kakve elektronike dok je automobil ugašen.

#3 Ograničite upotrebu automobila

Kratke vožnje automobilom ne pružaju dovoljno vremena alternatoru da napuni vaš akumulator potrebnom energijom. Jedan od načina da predupredite prevremeno trošenje jeste da auto vozite na duže relacije češće.

Drugi način je da kupite punjač za akumulator. Međutim, ovo je manje praktična opcija, jer u nekim automobila morate da izvadite akumulator da biste ga napunili, a na novijim automobilima morate ponovo da kalibrišete pojedine sisteme.

 

#4 Isključite svetla pre nego što izađete

Ako zaboravite da ugasite farove i svetla u kabini pre nego što izađete, verovatno će vas sutradan sačekati prazan akumulator. Kako ne biste dospeli u ovakvu situaciju, parkirajte automobil negde gde ćete proći ispred farova.

#5 Učvrstite akumulator

Akumulator mora da bude stabilan sve vreme. Ako se pomera u toku vožnje, vibracije mogu da ga oštete i da izazovu kratak spoj. Ne samo da ćete oštetiti akumulator, već možete „srediti” i ostalu elektroniku.

Isto može da se desi ako su vam kablovi loši, ili nisu povezani kako valja. Zato proverite i kablove, i osigurajte da su dobro povezani.

#6 Održavanje akumulatora zimi

Ako automobil nećete koristiti u zimskom periodu, znajte da će se on isprazniti nakon određenog vremena. Ne čudi da kada su u pitanju akumulatori prodaja cveta zimi.

Zato nakon par nedelja (tri ili četiri) krenite na dužu vožnju pri kojoj će se akumulator napuniti, ili koristite eksterni punjač.

#7 Proveravajte nivo tečnosti

Redovno proverajte nivo tečnosti u akumulatoru, tj. da li elektrolit pokriva ploče u potpunosti. Ako nije tako, obavezno dolijte destilovanu vodu (i samo destilovanu vodu). Čak je i kod akumulatora koji ne zahtevaju održavanje ponekad neophodno doliti vodu.

#8 Redovno dopunjavajte akumulator

Budući da se akumulator prazni čak i kada ne koristite auto, naročito na modernim automobilima koji imaju više „skrivenih” potrošača. Zato je veoma korisno da redovno dopunjavate akumulator.

Kao što smo rekli, možete odlaziti na duže vožnje ili koristiti punjač za akumulator. Iako proizvođači tvrde da ne morate da održavate akumulator, svakako je bolje da ga punite redovno.

#9 Proverite alternator

Nije nemoguće da ste primenili sve korisne prakse za održavanje akumulatora, ali vam isti i dalje pravi probleme.

U tom slučaju je jako korisno da proverite alternator. Kriva osovina ili neki drugi problem može prouzrokovati probleme.

Napomena

Pre nego što krenete da radite bilo šta sa akumulatorom, obavezno pročitajte uputstvo proizvođača za pravilnu proceduru prilikom uklanjanja akumulatora.

Održavanje akumulatora će vam sačuvati novac, a nije loše da višak investirate.

Pročitajte i...