Ovo niste znali

Šta raditi sa havarisanim automobilom nakon saobraćne nezgode?

Havarisanim automobilom smatra se svaki automobil koji više nije u voznom stanju. Havarisani automobili najčešće nastaju u slučaju saobraćajnih nezgoda. Nakon toga, mnogi ljudi ostaju sa pitanjem – šta raditi sa havarisanim automobilom? 

Budući da automobil nije u voznom stanju, teško ga je prevesti od tačke A do tačke B, a u zavisnosti od toga gde se nesreća dogodila, ovo može da napravi jako velike probleme u saobraćaju i umanji bezbednost ostalih vozača.

Iz tog razloga odlučili smo da vam damo smernice i savete kako da prevaziđete ovu situaciju što lakše i bezbolnije. Nastavite da čitate ovaj tekst i saznajte šta je najbolje uraditi sa automobilom nakon saobraćajne nesreće.

Kontaktirajte službu za prevoz havarisanih vozila

Nažalost, svake godine u Srbiji sve je veći broj saobraćajnih nesreća, a Niš nije izuzetak. Vrlo je važno da znate kako da pravilno odreagujete u ovim situacijama.  Prvi i osnovni savet za vreme i nakon nesreće jeste – ostanite pribrani.  Drugi korak je – pozovite pomoć i profesionalnu službu koja vrši prevoz havarisanih vozila u Nišu.

Saobraćajna nesreća, čak iako je potpuno bezopasna može predstavljati izvor velikog stresa. Važno je ipak da i u tom slučaju odreagujete staloženo i uradite sve što je u vašoj moći da sprečite prolongiranje rizične situacije po ostale učesnike u saobraćaju.

Upravo u ovim trenucima kontaktiranje šlep službe najbolja je ideja, kako bi se havarisano vozilo što pre sklonilo sa kolovoza, a saobraćaj nastavio da se odvija u predviđenom režimu. Prevoz havarisanih vozila vrši se širom Srbije, ne samo u Nišu, ali je važno znati da agencija ima predstavništvo u vašoj blizini, kako bi bili sigurni da će se pojaviti u najkraćem mogućem roku.

Apsolutno ista procedura i pravila važe i za prevoz drugih vrsta vozila – skutera, motora, autobusa i kamiona. Bitno je samo da prilikom poziva opišete situaciju, tip vozila kako bi šlep služba mogla da dođe sa adekvatnom opremom. Kontaktiranje nadležnih organa – policije i po potrebi hitne pomoći je naravno obavezno.

Još neki saveti u slučaju saobraćajne nesreće

Važno je da se sa vremena na vreme podsetite pravila postupaka u slučaju saobraćajne nesreće. Prvi korak je svakako obezbeđivanje vozila – isključite motor, uključite sve pokazivače pravca, navucite svetloodbojni prsluk i postavite sigurosni trougao na bezbednom rastojanju od vašeg vozila.

U slučaju naseljenog mesta to je 10 m, dok je u slučaju autoputa i sličnih kolovoza van grada to 50 m. Vodite računa da su svi učesnici nezgode dobro, a po potrebi pozovite hitnu pomoć. Ne pomerajte i ne trasportujte povređeno lice, sem ukoliko procenite da ste u mogućnosti da pomognete.

Ne zaboravite da ovo ne samo da je vaša moralna, već i zakonska obaveza i dužnost. Pozovite policiju, koju ste dužni da sačekate radi uviđaja. Kada ste preduzeli sve ove korake, važno je naravno i kontaktirati šlep službu koja će brzo i efikasno ukloniti automobil sa puta i omogućiti nesmetano kretanju na kolovozu drugim učesnicima saobraćaja.

Pokušajte da izvučete najviše iz svog havarisanog vozila

Kada ste prevezli automobil na drugo mesto uz pomoć usluga šlep službe, postavlja se logično pitanje – šta dalje raditi sa automobilom u havarisanom stanju? 

Kao što smo na početku teksta već definisali – havarisano vozilo je ono koje više nije u voznom stanju. U nekim slučajevima ulaganje u popravku je isplativo i racionalno rešenje, naročito onda kada je vozilo osigurano.

Ipak, postoje i teži slučajevi kada se visina ulaganja za popravku vozila ne isplati ili su kvarovi toliko veliki da je nemoguće otkloniti ih. U tom slučaju preostaje vam da razmislite kako možete da izvučete maksimum iz date situacije. Postoji nekoliko potencijalnih rešenja:

  • Angažujte firmu za otkup havarisanih vozila
  • Kupite isti model automobila a neoštećene delove koristite kao rezervne
  • Prodajte auto delove koji su i dalje u funkciji

Prva opcija je verovatno najjednostavnija, sve što treba da uradite jeste da pozovete broj telefona, nakon čega ćete dobiti ponudu za otkup vašeg havarisanog vozila. Uglavnom, ukoliko prihvatite ponudu, firma dolazi na vašu adresu, daje vam novac na ruke, koji možete uložiti u novi automobil.

Ovakva vozila se recikliraju pa je ovo ujedno i ekološki najbolje rešenje. Druge dve opcije podrazumevaju malo više truda. Kupovina istog modela i čuvanje starih delova isplativo je na duže staze, a dobra je opcija ukoliko ste svakako planirali da ponovo kupite isti model automobila.

Ukoliko, pak niste, svakako ostaje kao opcija da delove poput akumulatora prodate i tako izvučete maksimum iz vašeg havarisanog vozila. Danas postoji bezbroj internet platformi za online prodaju polovnih stvari, a tu su i niški mali oglasi, tako da ćete sasvim sigurno naći svog kupca, a ujedno i zaraditi.

Iz svega navedenog, možemo zaključiti da opcije postoje, a na vama je da procenite koja vam najviše odgovara. Važno je biti spreman na sve situacije u životu a naročito one manje lepe, nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao da nađete odgovor na pitanje šta raditi sa automobilom nakon saobraćajne nezgode.

Pročitajte i...