Medicina

JOVAN MIJUŠKOVIĆ

Jovan Mijušković (Niš, 1886 — Beograd, 1944), doktor svetskog renomea, prvi je u Srbiji (Kraljevini Jugoslaviji) uspešno izvršio operaciju na srcu 1926. godine.

Pacijent doktora Mijuškovića bio je dečak od 15 godina, ranjen revolverskim projektilom. U svom radu zabeležio je: “ Sa uspehom, ja sam zadovoljan. Mislim da je ovo prvi uspeli slučaj na srcu u našoj državi. Operaciju sam vršio pod vrlo teškim okolnostima… Uspeh pripisujem i brzini sa kojom sam završio celu operaciju, koja nije trajala više od 35 minuta, a i lokalnoj anesteziji koju je ovaj dečko hrabro izdržao.“.


Prva operacija srca u Srbiji, dr Jovan Mijušković sa pacijentom, preuzeto sa Wikipedia

Za vreme Drugog svetskog rata, kao ministar zdravlja celu Srbiju je opasao sanitetskim kordonom i sa uspehom sačuvao Srbiju od zaraznih bolesti koje su harale regionom. Ujedno to je bio jedini ralzog zašto su ga komunističke vlasti streljale 1944. kao saradnika okupatora jer je na taj način, navodno, čuvao nemačke vojnike od moguće epidemije.

Dr Jovan Mijušković rođen je 1886. u Nišu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Beogradu, a studije medicine u Beču, gde je promovisan za doktora medicine 1917. godine. Za vreme nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu bio je ministar zdravlja u kvislinškoj Vladi narodnog spasa do podnošenja ostavke 1942. godine. Streljan je početkom novembra 1944. godine u Beogradu.

U Valjevu je 1992. godine osnovana Fondacija za razvoj „Dr Jovan Mijušković.“

Izvor:
Dušan Velimirović „Dr Jovan Mijušković, preteča kardiohirurgije u Srbiji“.
Wikipedia

Pročitajte i...