Gradske face

GORAN JOVANOVIĆ – FONZA

Goran Jovanović Fonza rođen je 18. marta 1969. godine u Nišu odakle se nikada nije selio. Posle srednje škole, zaposlio se u fabrici duvana Niš. Tokom devedesetih učestvovao je u ratu kao vojni rezervista, a u Vukovaru je bio teško ranjen i izgubio nogu. I nakon rata, nastavio je da radi u fabrici duvana, ali je posle nekoliko godina otišao u invalidsku penziju. Oženjen je i ima osamnaestogodišnju ćerku.

Jovanović se od mladalačkih dana bavio motociklizmom. Ni invaliditet ga nije sprečio da nastavi sa tom strašću jer je, kako kaže, motociklista po opredeljenju. Jedinu pauzu u vožnji napravio je nakon ranjavanja, kada se dve godine lečio, ali se prvom prilikom vratio na motor, sada sa tri točka. Prvi motor koji je kupio bila je stara „java“ ‘86. godine, a trenutno vozi „hondu“, model VTX 1.300.

Budući da mu je život definisan ovim sportom, to se odrazilo i na njegov muzički ukus. Kako kaže, sluša rokenrol i hard rok, odnosno muziku sedamdesetih i osamdesetih. Omiljeni film mu je „Pobesneli Maks“, od kojeg je, kako objašnjava, sve i počelo za njegove prijatelje i njega. Kao predsednik niškog motociklističkog kluba „Noćni vukovi Srbija“ ističe da, za razliku od motociklista sa Zapada njihov moto-klub propagira zdrav život.

Premijera Rusije upoznao je na moto-skupu u Sevastopolju gde ga je impresionirao budući da je, iako invalid, prešao hiljade kilometara do Sevastopolja. Tom prilikom su se provozali i razgovarali o svojoj zajedničkoj ljubavi prema motorima. O utisku koji je ostavio na Putina svedoči i činjenica da ga je ruski premijer pominjao i na nacionalnoj televiziji, kao i u razgovoru sa manekenkom Naomi Kembel. I susret na Marakani je organizovan na zahtev Rusa, koji je poželeo da ponovo porazgovara sa čovekom sa kojim deli isti hobi. Zajedno su odgledali jedno poluvreme utakmice i popričali o motociklizmu, a niški moto-klub uručio je Putinu zahvalnicu za propagiranje motociklizma kao zdravog načina života i majicu sa logom njihovog moto-kluba i dva krsta pravoslavnih zemalja.

Prijateljstvo između niškog motocikliste i ruskog političara sigurno će se nastaviti budući da niški bajkeri svake godine 31. maja putuju na proslavu ruskog moto-kluba „Noćni vukovi“, čiji je i Putin član.

Pročitajte i...