Niške vesti

Dve Sterijine nagrade za Konstantina

konstantinIstorijska drama „Konstantin“ Dejana Stojiljkovića u režiji Juga Radivojevića i izvođenju Narodnog pozorišta u Nišu i Narodnog pozorišta u Beogradu osvjila je dva prestižna priznanja na 58. Sterijinom pozorju u Novom Sadu, najprestižnijem pozorišnom festivalu u bivšoj SFRJ.

Sterijina nagrada za scenografsko ostvarenje pripala je Aleksandru Deniću a za kostimografiju u istoj predstavi nagrađeni su Bojana Nikitović i Stefan Savković.Narodno pozorište Niš do sada je učestvovalo samo šest puta na ovom festivalu, a u Niš je Sterijina nagrada došla samo dva puta, 1993. i 1994.

„Konstantin“ je u Novom Sadu ispraćen dugim aplauzom i ovacijama, a prema rečima organizatora, karte za predstavu rasrpodate su za samo četiri sata. Najveći aplauz publike dobili su Miodrag Krivokapić i nova nada niškog glumišta – sedmogodišnji Luka Grubišić koji igra Konstanina – dete.

Da festival potpuno bude u znaku Niša postarao se rođeni Nišlija Kokan Mladenović sa svojim mjuziklom „Zona Zamfirova“.

Mjuzikl „Zona Zamfirova“, rađen prema istoimenom delu Stevana Sremca, u režiji Kokana Mladenovića i u izvođenju beogradskog Pozorišta na Terazijama najbolja je predstava 58. Sterijinog pozorja u Novom Sadu sa osvojenih sedam priznanja u različitim kategorijama.

Sterijina nagrada za tekst savremene drame pripala je Fedoru Šiliju za štivo“Čarobnjak“ koje je na sceni Narodnog pozorišta u Somboru postavio reditelj Boris Liješević. Originalno čitanje drame „Čarobnjak“ posrećilo se i reditelju Liješeviću kome je pripala Sterijina nagrada za režiju Šilijevog teksta.

Izvor: Strerijino Pozorje, press služba

Pročitajte i...