Gradske face

DUŠAN ILIĆ – LEPI DULE

Dušan Ilić - Lepi Dule

Rođen u džunglama Čaira, kao stariji i lepši sin brižne majke i doktora-diskofila, koji mu je od malih nogu preneo pasiju za dobrim bitom…
Odrastao na fank-rok zvuku, od začetka hip-hop scene počinje da prati i ovu novu muzičku kulturu, šiša „kocku“ i secka obrvu. Prve muzičke korake pravi uz soundtrack-ove iz Brake Dance trilogije, uz obavezno odlaske u bioskop i „skidanje“ tih oštrih brake-beat pokreta… I dok su druga deca sa letovanja donosila kofice i lopatice Lepi Dule je celu ušteđevinu trošio na kupovinu ploča, koje i danas čuva i neguje kao jednu od svojih najvećih ljubavi.
Za mix pult prvi put je „zaseo“ davne 1991. u tadašnjem Klubu „M“. Sa posebnim žarom prepričava veliko ushićenje koje je doživeo kada je premijerno „poklopio“ „Back To Life“ i „Ooops Up“. Da, i dok su drugi vrteli šrafciger na dekovima i presnimavali singlove sa radija na kasete, Lepi Dule je „vrteo“ svoje omiljene maxi singlove na vinilu: „Got To Have Your Love“, „The Power“, „Dirty Cash“… Tvrdi da su tada producenti grupe Snap promenili svetsku muzičku scenu, takođe i njegovo shvatanje muzike i blisko mu trasirali ukus. Mnogi semplovi koje su koristili i C’n’C Music Factory, Stevie V, Mantronix, King Bee, Splash, BG The Prince Of Rap, Black Machine i ostali su Lepom Duletu od ranije bili poznati iz „ćaletove kolekcije“.

No, to je bio samo početak umetničkog stvaralaštva ovog nadasve originalnog „muzičkog ovisnika“. Lepi Dule je otišao korak dalje i te 1993. se oprobao i u producentskim vodama. Sa grupom Sound Control (pretečom današnje grupe Ding Dong) osvaja prvo mesto na dance prvenstvu Srbije u Jagodini. Ostaje zabeležen i veliki uspeh sigla „Sanjar“ na kome je ženske vokale pevala, tada još uvek nedovoljno afirmisana, gospođica Maja Nikolić.

Nišlije pamte i veoma uspešno organizovane dočeke Novih godina a pravi srećnici i privatne manifestacije pod simboličnim nazivom „Ostrovički Kondori Ponovo Lete“. Odigravale su se u vrelim letnjim noćima, na terasi Duletove vikendice u Ostrovici, u džentlemenskoj organizaciji pasioniranih prijatelja. Slušao se dobar „hause“, basovi su odjekivali po oštrim usecima predivne Sićevačke klisure, laseri i ostali svetlosni efektni okolnim meštanima nisu davali sna. Pili su se čuveni kokteli iz lubenica, cure su bile fensi a momci „veseli“ i „raširenih krila“. Neki su se tu smuvali a kasnije i uzeli…

Odmah posle bombardovanja 1999. Lepi Dule sa još dva prijatelja otvara od ranije poznati niški kafić „Karamela“. Vrte se tu neki disko-house hitovi ali te zime u njegovoj glavi se pali lampica – samo narodna muzika tera goste na veselje i trošak! Priznaje da je piratski live zapis Ace Lukasa „Jedno veče u kafani“ doneo prekretnicu u njegovom daljem muzičkom izrazu. Priča se nastavlja i u novootvorenom prestižnom klubu „Broz“ koji je u periodu od 2002. do 2005. redovno bio mali da primi sve zainteresovane i željne provoda do ranih jutarnjih sati.

A kako je nastao Lepi Dule Show i šta taj performans pre svega predstavlja?! Da li možda znate ko je prvi po niškim klubovima počeo da u bitu mixuje narodnjake?! Ej narodnjake! Pogađate – junak ovog texta! Lepi Dule poklapa foršpilove, ‘armonike i violine savremenih remix verzija popularne narodne muzike. No, to autentično iskustvo vam prepuručujemo da doživite uživo…

I šta je vrhunac karijere Lepog Duleta?! Ipak sumnjamo da možete da pretpostavite da je to čovek koji je doveo sve estradne zvezde u naš grad!? Da, i Karleušu i Sinana, i Seku i Džeja, Lukasa i Dženana, Bulata, Matiće, FTV, Playboy zečice i mnoge druge, a sve u funkciji najuspešnijeg menadžera prve niške diskoteke-Studio.

Ipak,оno što smatra za svoj autentični muzički ukus jesu pesme iz kompletiranih autorskim kolekcija, koje sluša sam, u kućnom ambijentu, na unikantnom „hand made“ hi-fi sistemu. Godinama je „zaljubljen“ u nigerijsku lepoticu Sade Adu, a od skoro je počeo da skuplja 20 hiljada dolara, koliko njegov muzički idol iz detinjstva, Billy Idol, traži za nastup na srpskoj svadbi..! Postoje pesme za koje tvrdi da preferira da sluša u svim mogućim raspoloženjima i okruženjima: Tifina-Da te bogdo ne volim, Ostala si uvek ista-Miše Kovača ali i Džejeva-Uspeo sam u životu. Kao i Hajdemo dalje moja tugo-koju izvodi Sinan „oštrica koplja“ Sakić, ali je delo njegovog omiljenog autora Miodraga M. Ilića, u narodu poznatijeg kao Mile Bas, čoveka koji stoji iza svih hitova ansambla Južni Vetar. Divi se i najproduktivnijem jugoslovenskom kantautoru-genijalnom Borisu Bizetiću, čije Rokere s Moravu takođe „poseduje“ u kompletiranoj kolekciji, i neretko pevuši sebi za merak…

Godine prolaze, vreme leti a Lepi Dule kao da biva sve lepši i lepši, mlađi i mlađi, uvek sa osmehom na licu i stihovima na usnama:

„Sve što moje srce traži
Sve što moja duša želi,
To su jedne oči plave
To jedan cvijetić bijeli.

Hej vi hitri bijeli dani
Bijeli dani, tamne noći,
Da l’ će moja pusta želja
Ikada na red doći?“

Pročitajte i...