Niške vesti

Dom vojske postaje kongresni centar

dom-vojskeGrad Niš i Ministarstvo odbrane dogovorili rekonstrukciju prestižnog vojnog objekta u centru grada. Ministarstvo ne planira da otuđi Dom Vojske u Nišu, a, ukoliko do toga dođe, Niš bi bio suvlasnik, srazmerno svom ulaganju u njegovu rekonstrukciju.

Dom Vojske na Sinđelićevom trgu u Nišu mogao bi da postane savremeni kongresni centar, ukoliko Grad i Ministarstvo odbrane realizuju nedavno postignuti dogovor o njegovoj detaljnoj rekonstrukciji. Ministarstvo odbrane ne planira da otuđi ovaj objekat, koji je, posle beogradskog Doma, drugi po veličini u Srbiji, ali bi vremešnoj zgradi trebalo preuređenje, što takođe nije bilo planirano. Nišu je potreban kongresni centar, a Dom Vojske se nalazi na idealnom mestu i ima potrebne kapacitete. Grad je zbog toga spreman da finansira rekonstrukciju. Uloženi novac bi se, u slučaju da se Dom Vojske privatizuje, postao udeo lokalne samouprave u njemu. Gradonačelnik Miloš Simonović najavljuje raspisivanje javnog konkursa za izbor idejnog rešenja.

Dom Vojske Srbije se već godinama unazad koristi za organizovanje manjih sajmova, koncerata i skupova, a posle rekonstrukcije velike i male sale i prostranih holova, u njemu bi se održavale manifestacije na daleko višem nivou.

Dom Vojske u Nišu ne može da pređe u vlasništvo grada, jer se ne nalazi u Master planu Ministarstva odbrane za otuđenje nepokretnosti, ali grad ulaganjem u njegovu detaljnu rekonstrukciju može da dobije kongresni centar, sa daleko manje ulaganja, nego da gradi novi. Zato smo sa Ministarstvom odbrane došli na ideju da ga rekonstruišemo i unapredimo u kongresni centar, kakav je gradu neophodan – kazao je Simonović za naš list. Grad će raspisati javni oglas za idejno rešenje. Kada ga izaberemo i kada Ministarstvo odbrane da saglasnost na njega, možemo da počnemo sa radovima. Očekujem da oni počnu u toku naredne godine i da budu završeni u toku 2013.
Gradonačelnik Niša podvlači da će vrednost ove investicije biti poznata tek po izboru idejnog projekta.
Ono što je sigurno je da će se isplatiti, jer je daleko jeftinije nego da gradimo novu zgradu na nekom drugom mestu. Dom Vojske je na odličnoj lokaciji, već ima parking, restoran, veliku salu sa 800 mesta, malu salu, holove i posle rekonstrukcije unutrašnjosti bi bio pravi kongresni centar dodaje gradonačelnik Simonović.
Simonović podseća da je Niš rekostrukcijom hale „Čair“ pokazao da može kvalitetno i u roku da završava velike građevinske poduhvate, kada ima dobar projekat.

Narodne Novine

Pročitajte i...