Kultura i umetnost

DEJAN DABIĆ

Dejan Dabić

Dejan Dabić, rođen je 1970. godine. Urednik Filmskog i video programa nekada Doma kulture, a sada Niškog kulturnog centra. Desetak godina jedan od glavnih organizatora Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu i dugogodišnji urednik festivalskih kataloga i biltena. Više od deset godina urednik-saradnik Filmskog programa gradske Niške televizije na kojoj je realizovao nekoliko stotina emisija o filmu: „Holivudska noć“, „NTV Holivud“, „Kino-portret“, „Sedmica“…
Na niškom KPGT radiju 1995. godine (sada Nišwille radio), a kasnije, takođe na niškom, City radiju 1998. godine, pokrenuo ciklus filmskih emisija pod nazivom „Lokalni heroj“.

Objavljivao filmske kritike u „Ju filmu danas“ (Beograd), „Novom Filmografu“ (Beograd), „Narodnim novinama“ (Niš), „Gradini“ (Niš),“Niškom analitičaru“(jedan od pokretača), „Think Tank“ (Leskovac), „Image“ (Užice), pomoćnik urednika akademskog časopisa „Pressing“(u okviru kojeg je inicirao pokretanje filmske publikacije „Pressing Movie“).

Zastupljen u monografiji o Velimiru Bati Živojinoviću, autora Božidara Zečevića (izdanje Festivala glumačkih ostvarenja jugoslovenskog igranog filma, 1994) i u Zborniku radova sa simpozijuma u Vrnjačkoj Banji „Kako je prošao Rock’n’ Roll“ (2004/2005). Koautor monografije „Vodič kroz 40 godina Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu“ (izdavači: NKC i Festival glumačkih ostvarenja u Nišu) i „Na talasima animacije“, publikacije o animaciji (izdavač: SCF ´98).

U okviru Studija crtanog filma`98 kao scenarista i reditelj realizovao je više od deset kratkih animiranih ostvarenja koja su učestvovala na domaćim i međunarodnim festivalima, od kojih su u Beogradu i Čačku nagrađivani „Krletka“, „Odraz“, „Kiselo grožđe“, kao i filmovi nastali u okviru dečje Radinice crtanog filma (koja postoji od 2004).

Član nacionalne sekcije Međunarodne federacije filmskih kritičara – FIPRESCI (bio je predsednik žirija kritike „Novosadske arene“ 2004. i član žirija kritike Hercegnovskog filmskog festivala 2006, predsednik Žirija kritike Evropskog filmskog festivala na Paliću 2007, učesnik simpozijuma na festivalima filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji), a član je i Međunarodne asocijacije animatora – ASIFA.

Pročitajte i...