Niške vesti

Clean up the World 2011

clean-up-the-world„Očistimo svet“ nije samo jednodnevna aktivnost. Ona služi kao katalizator za stalne promene u pristupu i običajima koji moraju postati način života u budućnosti. To nije samo sakupljanje smeća već često prvi korak ka podizanju svesti o većim ekološkim problemima sa kojima smo svi suočeni“- poruka Medijske ekološke mreže Srbije EKOPOLIS, koordinatra ove planetarne ekološke građanske inicijative u Regionu.

Više od 36.miliona volontera, u preko 120 zemalja sveta, okupiće se ovog vikenda (16-18.septembra 2011) u globalnoj ekološkoj akciji, Clean up the World- Očistimo svet, sa ciljem da se zaštiti naša planeta za buduće generacije. Ovogodišnja kampanja, koju u Srbiji već devet godina promoviše medijska ekološka mreža Srbije-EKOpolis, održava se pod motom – naše mesto ..naša planeta ..naša odgovornost. Svaka lokalna sredina procenjuje svoje potrebe i mogucnosti izvođenja CUW aktivnosti – formira lokalne komitete kampanje i radi po utvrđenom programu- kaže Dragan Vidojković, predsednik EKOpolisa. „Koncept CUW aktivnosti čišćenja je jedinstven, a ipak neposredno utiče na kvalitet života u određenoj sredini kroz podsticaj njenih pripadnika da preuzmu odgovornost za zaštitu okoline koju dele. Aktivnosti čišćenja okupljaju dobrovoljce koji zajedno rade na dostizanju jedinstvenog cilja, bilo da je to odnošenje smeća sa zajedničkih prostora kao što su parkovi, kanali ili plaže sadnju stabala, očuvanje vode ili jačanje ekološke svijesti kroz obrazovne programe. Mogućnosti za delovanje su beskonačne, a ograničene su samo maštom organizacionih komiteta i potrebama lokalnih zajednica.

Očekuje se da i ove godine u finalnim Clean Up the World aktivnostima – CUW vikenda učestvuje više hiljada volontera-učenika, studenata, izviđača, članova drugih ekoloških pokreta i grupa građana kao i podrшka lokalnih vlasti, medija i brojnih promotera – javnih ličnosti iz društvenog i kulturnog života.

Kampanju je pokrenuo Ian Kirnan iz Sidneja, nakon učešća u trci jedrenjaka jednoseda oko sveta 19861987 godine. Za vreme trke Kirnan je bio zaprepašćen zagađenošću okeana. Po povratku u svoju luku Sidnej, odlučio je da nešto učini i pokrene akciju čišćenja Australije, zemlje u kojoj je rođen. U proteklim godinama, akcija je od lokalne aktivnosti glavnog grada Australije dospela je do globalne svetske ekološke kampanje.

Sve informacije o rezultatima aktivnosti kampanje (izveštaj, fotografije, video zapisi) mogu se dostaviti Nacionalnom CUW komitetu, putem elektronske pošte na ekopolisnetwork@gmail.com ili poštom, Voždova 13,18000 Niš.Srbija.

Pročitajte i...