Izletišta u Nišu

Bojanine vode

bojanine-vode

Izletište Bojanine vode udaljeno je 25 km od Niša. Ovaj lokalitet na nadmorskoj visini od 700-1300 m, sa svojim geografskim položajem, na severnoj strani planinskog masiva Suve planine, predstavlja ekološku oazu čistog, svežeg planinskog vazduha i sunca.

Naziv izletišta potiče od izvora čiste, planinske vode «Bojanine vode». Neposredno pored izvora nalaze se planinarski dom Studenac (55 ležajeva), na nadmorskoj visini od 860 metara, i Ski-kuća «NišÂ» (20 ležajeva), na nadmorskoj visini od 810 metara, sa atraktivnom «Orlovom česmom» i osvetljenim košarkaškim terenom.

Ljubitelji planinarenja na putu od Bojaninih voda, mogu izabrati nekoliko obeleženih planinarskih staza koje će ih odvesti na predivna uzvišenja u okolini, kao što su Sokolov kamen (1523 m), Devojački grob (1317m), Mosor (984m) i najviši vrh Suve planine – Trem na 1810 m nadmorske visine.

Tokom zime na Bojaninim vodama se može skijati na ski-stazi Sokolov kamen, sa ski-liftom (tanjirača) dužine 900 m, visinskom razlikom od 320 m i kapacitetom od 1100 skijaša na sat. Dužina staze je 1000 m. Blaža i kraća sa ski-liftom (vučnica) dužine 250 m, namenjen je deci starijeg školskog uzrasta i rekreativcima, a za najmlađe postoji staza «Studenac» (100 m), sa motornim ski-liftom. Obe dečje staze su osvetljene.

mapa lokaliteta

Pročitajte i...