Spomenici Srbije
ExeNet - Najveći internet provajder u Nišu

Tag Archives: geografija niša

Niški necropolis

Na prostoru Naissusa do prepoznavanja i određivanja lokacije na kojoj se nalazio necropolis u dolazilo je u prvo vreme slučajnim nalazima, kada je počelo naseljavanje desne obale Nišave na trasi puta Naissus - Timacum minus - Ratiaria Detaljnije »

Sićevačka klisura

Sićevačka klisura je impozantan deo kanjona reke Nišave, koji se nalazi na putu prema Sofiji, na završetku poslednjih obronaka Svrljiških planina i Suve planine. Od Niša je udaljena 14 km, duga je 17 km i podeljena je na dva dela, gornju i donju klisuru. Detaljnije »

Jelašnička klisura

Jelašnička klisura je pravi raritet prirode koja se nalazi na 15 km od grada i 3 km od Niške Banje. Iako po veličini mala, dužine 2 km, proglašena je specijalnim rezervatom prirode zbog neobičnih biljnih vrsta i prirodnih lepota. Detaljnije »

Suva planina

Suva planina se prostire pocev od sela Ljuberadja (opstina Babusnica) ka severozapadu u dva smera: severnim krakom do Crvene reke (opstina Bela palanka) i severozapadnim krakom do Niske Banje (opstina Nis). Detaljnije »

Bojanine vode

Izletište Bojanine vode udaljeno je 25 km od Niša. Ovaj lokalitet na nadmorskoj visini od 700-1300 m, sa svojim geografskim položajem, na severnoj strani planinskog masiva Suve planine, predstavlja ekološku oazu čistog, svežeg planinskog vazduha i sunca. Detaljnije »

Banja Topilo

Banja Topilo se nalazi na 25 km od Niša u živopisnoj dolini Toponičke reke. Do banje možete stići asfaltnim putem koji vodi ka selima Gornja Toponica i Vele polje. Detaljnije »

Mapa Niša sa lokacijama

Na mapi Niša možete pronaći bitnije istorijske spomenike, spomeničke celine i kulturna dobra grada Niša, najznačajnije verske objekte i popularna izletišta u okolini Niša. Detaljnije »