Niške vesti

Vojna bolnica dostupna i civilima

vojna_bolnicaRepublički fond zdravstvenog osiguranja i Vojna bolnica u Nišu u četvrtak su konačno potpisali ugovor kojim je lečenje i zbrinjavanje omogućeno i civilima sa područja Nišavskog okruga, potvrdio je „Narodnim novinama“ upravnik Vojne bolnice Radiša Vitas.

Posle više od godinu dana čekanja da odeljenja Vojne bolnice u Nišu budu ponovo dostupna civilnim osiguranicima ugovor koji definiše tu mogućnost potpisan je u četvrtak, 7. februara.

-Prema ugovoru koji je potpisan sa republičkim Fondom zdravstvenog osiguranja, ubuduće će civilnim osiguranicima biti na raspolaganju stotinu postelja i sve usluge speci jalističkog, a negde i subspecijalističkog nivoa -izjavio je za ‘Narodne novine“ upravnik Vojne bolnice u Nišu dr Radiša Vitas.

Civilni osiguranici sa područja Nišavskog okrugaod ponedeljka, 11. februara, mogu dobiti usluge iz oblasti interene medicine, neurologije, ortopedije, urologije, opšte hirurgije, oftalmologije, otorinolaringologije, kao i dijagaostiku iz domena radiologaje i laboratorije.

-Da bi došli do lekara u Vojnoj bolnici, ne postoji nikakva posebna procedura. Pacijent treba da se javi svom izabranom lekaru u Domu zdravlja ili nekoj u nekoj od ambulanti i izrazi želju da nadalje lečenje želi kod specijaliste u Vojnoj bolnici. Od izabranog lekara potrebno je da dobije odgovarajući uput i sa njim i overenom zdravstvenom knjižicom dođe u Vojnu bolnicu -objašnjava dr Vitas.

On dodaje da potpisani ugovor sa Fondom nije vremenski ograničen kao što je bio slučaj sa prethodnim ugovorima i to praktično znači da je stotinu postelja ove ustanove uvedeno zvanični sistem republičkog zdravstva, kao i sve medicinske usluge koje se budu ubuduće pružaleu Vojnoj bolnici civilnim osiguranicima.

-Pacijenti će sada imati mogućnost izbora ustanove u kojoj će se lečiti, ali i lekara koji će voditi njihov protokol. Pored toga, naši kapaciteti će značajno doprineti smanjenju pritiska na klinike Kliničkog centra, smanjiti liste čekanja i uopšte relaksirati pritisak na ustanove u civilnom sektoru -dodaje dr Vitas.

Pročitajte i...