Niške vesti

Više sredstava za veštačko začeće

vestacka-oplodnja Niš je jedini grad u Srbiji u kojem parovi iz gradskog budžeta mogu da dobiju sredstva za vantelesnu oplodnju bez obzira na godine starosti i neograničeni broj puta. U 2011. gradske vlasti planiraju da izdvoje najmanje još 12 miliona dinara za finansiranje vantelesne oplodnje, što će biti dodatna šansa za mnoge parove da dobiju potomstvo.

– U 2010. godini smo izdvojili 12 miliona dinara, ali smo rebalansom opredelili još dodatnih 1,5 miliona. Za narednu godinu planiramo 12 miliona dinara, ali ćemo opet povećati ako bude potrebe, kako bi svi parovi koji konkurišu dobili sredstva. Cilj je da bude što više dece u Nišu – kaže gradska većnica Dušica Davidović. Načelnik odeljenja za sterilitet i vantelesnu oplodnju na GAK u Nišu dr Dejan Mitić kaže da je zahvaljujući sredstvima koje je izdvojio grad od novembra 2008, kada je u niškom Kliničkom centru započeto izvođenje ove procedure, izvršeno 220 vantelesnih oplodnji sa stopom trudnoće od 30 odsto.

– Iz programa koji finansira grad na GAK u Nišu je rođeno 55 beba, a očekuje se još dosta novorođenčadi u sledećoj godini. Ovaj projekat je posebno važan za lečenje sekundarnog steriliteta, kada roditelji imaju jedno dete, a ne mogu da začnu drugo dete, jer za te namene ne izdvajaju sredstva nijedan grad u Srbiji niti republička institucija. Pozdravljam ovaj program grada jer je problem sekundarnog steriliteta veći u odnosu na primarni – kaže dr Mitić. Iz nacionalnog programa vantelesne oplodnje Ministarstva zdravlja Srbije, od januara 2010. žene starosti do 40 godina mogu da dobiju sredstva za dve vantelesne oplodnje. Zahvaljujući gradskom programu, Nišlijke mogu i nakon toga da nastave bitku za dobijanje potomstva, bez starosnog ograničenja i neograničeni broj puta.

Ivan Nikolić, načelnik gradske Uprave za dečju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu, navodi da je od 2008. sredstvima iz budžeta finansirano 340 postupaka vantelesne oplodnje.
– Parovima se odobrava novac za jedan tretman godišnje. Ako su mlađi od 40 godina, od ove godine ih upućujemo prvo da iskoriste sredstva iz republičkog fonda kako bi se naš novac rasporedio racionalno. U Nišu vantelesna oplodnja košta 103.000, dok u nekim drugim klinikama i do 250.000 dinara – kaže Nikolić.

Visina sredstava

Bračni parovi čiji prihodi u prethodna tri meseca, u odnosu na mesec podnošenja zahteva, ne prelaze iznos od četiri prosečne mesečne neto zarade u Nišu, imaju pravo na 100 odsto sredstava za vantelesnu oplodnju, dok ostali, bez obzira na visinu prihoda, imaju pravo na 50 odsto troškova. Parovi su u obavezi da sami kupuju lekove, za šta im je u proseku potrebno još oko 50.000 dinara.

Izvor: Blic

Pročitajte i...