Niške vesti

Više od 850 likovnih umetnika u trci za nagradu

Na konkurs Niš art fondacije za mlade likovne umetnike (do 35 godina) stiglo je preko 850 radova, kaže za „Blic“ Neda Arnerić, glumica i istoričar umetnosti, predsednik žirija pomenute fondacije koja već šestu godinu zaredom realizuje konkurs kojim podstiče stvaralaštvo mladih likovnjaka u Srbiji.

neda-arneric

Konkurs koji je bio raspisan 15. novembra 2010. godine završen je 31. januara 2011, a po rečima Nede Arnerić, žiri, koji sem nje čine Kristina Ristić i Radovan Lale Đurić, spiritus movens Fondacije, odabrao je širi izbor od oko 250 radova.

Ono što je prvi utisak je da su manje nego ranijih godina prisutni pesimistični tonovi, manje je agresivnosti, manje depresije… Češće su jarke boje i duhoviti pristupi u sagledavanju stvarnosti za koju znamo da nije ni duhovita ni vedra kaže Neda Arnerić, i dodaje da je ove godine do izražaja došao i problem s nepoštovanjem standarda i propozicija.

Žao mi je što to moram da kažem, ali zaista smo u jednom trenutku razmišljali i o tome da diskvalifikujemo više od 200 prijavljenih. Jer, to su neadekvatne fotografije radova, rukom pisani polupismeni tekstovi s osnovnim informacijama o radovima, pogrešni i nepotpuni podaci…

Bivalo je to i ranije, ali ove godine ih baš ima dosta. Kao da se ona opšta, šira slika društva preslikala na naš mali likovni krug: površnost, lenjost, neodgovornost, improvizacija. A sve to je, na svoj način, nepoštovanje sopstvenog rada i talenta, pa i Fondacije.

Radovan Lale Đurić kratko kaže:
„I ovogodišnji konkurs je pokazao da nam zaista ne nedostaju talenti, ali red, rad i disciplina… S jedne strane deprimira me neodgovornost mladih ljudi, a sa druge ushićuje to bogatstvo talenata, ta vrcavost duha.“

Rezultati konkursa, odnosno dobitnici prve, druge i treće nagrade (kojima sleduje 10.000, 5.000, odnosno 3.000 evra), biće poznati krajem nedelje, a potom sledi izložba radova u NAF galeriji u Nišu.

Izvor: Blic

Pročitajte i...