Niške vesti

U 12 niških škola bežični internet

wi-fi Zahvaljujući projektu grupe studenata Elektronskog fakulteta u Nišu, članova Kluba mrežnih tehnologija „ELEFnet“, u 12 osnovnih škola uveden je bežični internet. Više hiljada đaka sada ima priliku da uči i stiče nova znanja na internetu i van računarskih kabineta.

Projekat je realizovan zahvaljujući donaciji DIN „Filip Morris“ od oko 7.000 evra u okviru Programa za obrazovanje i razvoj zajednice (PECD).

– Pažljivim planiranjem smo u svakoj školi postavili po tri bežična rutera tako da internet signalom bude pokrivena cela škola. Učenici sada više nisu ograničeni terminima korišćenja multimedijalnih kabineta, već mogu da pristupe internetu sa bilo kojeg mesta u školi. To će olakšati i unaprediti proces izvođenja nastave. Takođe administrativnom osoblju škole će ovo ubrzati obavljanje svakodnevnih poslova – kaže Miloš Jovanović, vođa projekta u kojem je učestvovalo 16 studenata elektronike, članova kluba „ELEFnet“ i polaznika „Cisco“ akademije mrežnih tehnologija.

Bežični internet je uveden u sledećim niškim osnovnim školama: „Čegar“, „Duško Radović, „Vožd Karađorđe“, „Sveti Sava“, „Učitelj Tasa“, „Kralj Petar I“, „Radoje Domanović“, „Ivo Andrić“, „Stefan Nemanja“, „Car Konstantin“, „Branko Miljković“, a u projekat je učključena i Škola za osnovno i srednje obrazovanje „14. oktobar“.

U saradnji sa školama usvojena je bezbednosna politika, kojom je mreža zaštićena od „nezvanih gostiju“ i pristupa neprikladnom sadržaju. Đacima je onemogućeno preuzimanje sadržaja sa takozvanih peer to peer mreža, pristup socijalnim mrežama i određenim neadekvatnim stranicama. Studenti su sami osmislili projekat uz podršku mentora prof. dr Ivana Milentijevića. Potom su aplicirali za sredstva, nabavili opremu i sami je ugradili u 12 niških škola. Aleksandra Projović, direktorka OŠ „Stefan Nemanja“, kaže da su đaci sa oduševljenjem prihvatili ovaj projekat i da se bežični internet koristi u nastavi na način na koji to sada nije bilo moguće.

– Sada se internet može koristiti i na časovima biologije, srpskog, muzičkog likovnog… U učionicama u kojima ranije nije bilo interneta sada se na času mogu pronaći sadržaji o kojima se govori, što povećava kvalitet nastave. Raduje me što su mladi ljudi autori ovog projekta koji osnovcima otvara nove mogućnosti za učenje i sticanje znanja – kaže direktorka Projović. Promocija ovog projekta biće upriličena povodom obeležavanja 50 godina Elektronskog fakulteta.

Izvor: Blic

Pročitajte i...