Clubbing

The best of Acid Jazz

acid-jazzPojam „Acid Jazz“ je nastao u drugoj polovini osamdesetih godina kada je Gilles Peterson u vreme najveće eksplozije acid house muzike na pitanje novinara koju muziku pušta odgovorio sa „Acid Jazz“.

Istoimena izdavačka kuća je krenula sa radom 1987. godine, kada je Galliano izdao svoj singl „Frederic lies still“. Medjutim, pravi početak ovog pokreta se vezuje za 1988. godinu kada masa bendova iz Engleske izbacuje svoja prva izdanja za tada nove, a kasnije renomirane izdavačke kuće.

Otprilike sa godinu dana zakašnjenja ceo taj pokret doživljava i ekspanziju na našim prostorima, a muzika je tada služila kao bekstvo od realnosti i nesreća koje su se dešavale na ovim prostorima, pružajući ljudima satisfakciju da su makar uz pomoć te muzike jednaki sa svojim vršnjacima u Evropi i svetu.

Ove subote će nas DJ Funky Junkie podsetiti na tu muziku i imaćemo prilike da uživamo u pesmama koje su se slušale i bile popularne kako kod nas tako i u svetu. Proslavićemo 25 godina od pravog početka zvuka i muzike na koju su uticali jazz i funk muzičari iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.

Hostel Niš, subota 10. avgust 2013. godine od 20h.

Pročitajte i...