Niške vesti

Sutra je već kasno

ocistimo-svet Centralnim aktivnostima u NIŠU – u EVROPSKOM KUTKU, od 02-05.decembra 2010.godine, obeležena je u Srbiji planetarna kampanja STOP KLIMATSKIM PROMENAMA. Pod motom „Globalni izazov-Globalni odgovor – SUTRA JE VEĆ KASNO!“ ovaj multimedijalni program, koncipiran je kao deo svetske kampanje izazvao je interesovanje brojnih organizacije civilnog društva, predstavnike ustanova i lokalnih organa vlasti. Više stotina učesnika Kampanje, uprkos lošim vremenskim uslovima, okupilo se u Evropskom kutku u Nišu odakle je upućena poruka učesnicima 16.Međunarodne konferencije OUN o promeni klime u meksičkom gradu Kankunu. Članovi EKOpolis mreže, „Zelene mreže“ Grada Niša, Saveta za zaštitu životne sredine, studenti i učenici, predstavnici fakulteta i drugih obrazovnih ustanova i javnih komunalnih preduzeća, istakli su značaj prirode koja nas okružuje, ali i na činjenicu da naš odnos prema prirodi, direkno utiče na kvalitet i sigurnost života čovečanstva. Aktivnost je otpočela otvaranjem izložbe slika, grafika i fotografija, profesora i studenata „Ekoman ART Akademije“, u galeriji Evropskog kutka, pod nazivom „Poimanje univerzuma 2010“. O ulozi umetnika u ekološkim kamanjama i ovoj postavci na otvaranju je govorio Boban Mikić, član Veća Gradske opštine Palilula. Svoje radove izložili su: Akademik, prof. mr Miodrag Anđelković, prof.mr Zvonko Pavličić, akademik, prof.Slavoljub Todorović-Zorkin, prof. Milić Petrović, prof. Aleksandar Pavićević, doc.Lidija Mina-Šarović, Gordana Mirkov, prof.Dragan Vidojković, Miroljub Dinić, asistent, studenti Akademije: Zvonko Milojević, Branko Radenković, i Martina Božinović.

Za predstavnike medija, koji izveštavaju o stanju životne sredine, veoma interesantno predavanje, na temu „Procena kvaliteta životne sredine“,održao je prof. dr Radivoje Đ. Mančić, doaen ekološkog pokreta Srbije.

Nišlije su bile u mogućnosti da upoznaju ciljeve i program dve ekološke aktivnosti koji se trenutno ostvaruju u Regionu: Održivi oblici energije – Upoznajmo BIO-GENERATOR (AgrovetMenaxment projekt i EKOpolis) i kampanju “Budi OK! – Sakupljanje starih baterija (Udruženje Plant). Na godišnjem sastanku „Zelene mreže Grada Niša“, Sonja Popović, predsednica Saveta za zaštitu životne sredine je pohvalila ovu aktivnost nevladinog sektora i istakla da će Grad Niš i u 2011 godini podržati sve projekte udruženja u ovoj oblasti.

Dragan Vidojković

Pročitajte i...