Niške vesti

Stručnjaci za pomoć u Nišu

palilula Gradska opština Palilula, započela je projekat „Jačanje opštinskih kapaciteta za unapređenje kvaliteta života socijalno ranjivih grupa“ iz programa Exchange 3, koji će realizovati u partnerstvu sa bugarskom opštinom Ćustendil. U okviru projekta, multidisciplinarni timovi pomagaće najugroženijim u Paliluli uz podršku EU, koja je izdvojila 113.100 evra.

– Novac ćemo iskoristiti za formiranje mobilnog tima koji će pružati usluge u oblasti socijalne zaštite najugroženijim kategorijama stanovništva u našoj opštini. Projekat se fokusira na stare i iznemogle osobe, osobe sa invaliditetom, posebno decu sa takvim potrebama, kao i na socijalno ugrožene osobe koje zbog svog ekonomskog statusa ne poseduju jednaka prava. Na teritoriji opštine registrovano je 1.125 socijalno ugroženih sa teškoćama. To su osobe koje ne mogu da brinu o sebi, osobe koje su nepokretne, iznemogle i koje zavise od tuđe pomoći. Od 5.061 ljudi koji su stariji od 70 godina, 487 njih je iz nekog od 16 sela opštine Palilula, kaže predsednik GO Palilula Igor Novaković.

Menadžer projekta Miloš Stojadinović precizira da će ova vrsta podrške obuhvatiti ne samo stare i socijalno ugrožene ljude, već i studente, nezaposlene ili samohrane majke. Projekat predviđa i otvaranje „socijalnog telefona“ putem kojeg će moći da dobiju osnovne informacije, uputstva i savete. Sve to na terenu bi trebalo da zaživi već u novembru. Za sada se rade socijalne analize i preseci i priprema administrativni ambijent za njegovo sprovođenje. U opštini Palilula, inače, živi 73.660 stanovnika.

– U multidisciplinarnom timu biće lekar, psiholog, pravnik i sociolog. Jedan tim nalaziće se u prostorijama gradske opštine Palilula, a drugi će stizati do građana u njihovim domovima. Stručnjaci iz timova pružaće osnovnu zdravstvenu podršku ljudima kojima je to neophodno, a biće omogućeno da im se i dostavljaju lekovi. Svi oni moći će da dobiju i besplatne pravne savete, kaže Stojadinović, dodajući da će projekat trajati godinu dana.

Realizacija projekta niške Palilule započela je potpisivanjem ugovora krajem prošlog meseca u Beogradu, u organizaciji SKGO. Palilula je jedna od 29 opština u Srbiji kojima je EU odobrila pet miliona evra u okviru programa Exchange 3., kojim rukovodi Delegacija EU u Srbiji. Cilj čitavog programa je „uvođenje EU modela u funkcionisanje i poboljšanje kapaciteta i efikasnosti lokalnih samouprava u Srbiji“.

Lakše do građevinskih dozvola

Osim projekta opštine Palilula, u okviru istog programa EU odobren je i projekat grada Niša „Formiranje Kol centra i Centra za izdavanje građevinskih dozvola“, kojim bi trebalo da bude unapređen rad gradskih službi, a zainteresovanima omogućeno da lakše dođu do tih dozvola. Za ovakav projekat grada Niša EU je odobrila 143.000 evra.

Izvor: Danas

Pročitajte i...