Magazin

State of Facebook

facebookUskoro će Facebook proširiti svoje „virtuelne kredite“ i na druge sajtove.

Nakon što je Mark Cukerberg, osnivač ove društvene mreže, najavio internet konvertibilnost Facebook-ove valute, postalo je jasno da Facebook polako ali sigurno stiče osobine nezavisne države, s obzirom na to da već ima svoj stanovnike, vlast, sudstvo i policiju (moderatori), a sada dobija i valutu koja će biti razmenjiva i van granica te online zajednice..

Virtuelni novac
Mreža Marka Cukerberga će uslugom „Fejsbuk krediti za veb-sajtove“ (FWC) ostvariti novi prodor na tržište interneta, a uprkos tome što je eksperiment u povoju, Facebook već kontroliše preko 50 odsto tržišta virtuelne robe čija se vrednost procenjuje na 2,1 milijardu dolara.

Stanovništvo
Facebook ima oko 800 miliona korisnika koji imaju u proseku 130 prijatelja, a 50 odsto njih se na mrežu uključi barem jednom dnevno. Stanovnici „internet države“ pregledaju preko 900 miliona stranica, grupa i događaja, a dnevno se aplouduje 250 miliona fotografija.

Jezik
Oko 75 odsto stanovnika sa teritorije SAD govori engleski, ali Facebook je dostupan u čak 70 svetskih jezika, uključujući nemački, srpski, ruski, češki, turski, afrički, arapski i još mnogo drugih. Oko 300.000 korisnika učestvovalo je u prevođenju Facebook-a na različite jezike.

Mobilna telefonija
Osim preko računara, korisnici Facebook-a su u kontaktu i preko mobilnih telefona koji se konektuju preko GPRS sistema, a svaki korisnik može podeliti i svoj broj telefona preko kojeg će ga naći kada je van mreže.

Izvršna vlast
Facebook ima svoju izvršnu vlast, čiji glavni pravosudno-redarski organ čine moderatori, te ukoliko vam se dogodi da vas neko od drugih korisnika uznemirava ili se pretvara da je neko drugi, možete ga prijaviti nadležnima. Ukoliko se nekoliko puta ponove pritužbe vezane za istu osobu, nakon upozorenja profil tog korisnika može da bude izbrisan.

Pročitajte i...

Embrace +

Kako ne bi propustili važan email ili poruku na nekoj od društvenih mreža osmišljena je narukvica koja će vas svetlećim signalima obavestiti o tome. Embrace + povezana je Bluetooth-om sa iPhone ili Android uređajima i može se programirati da svetli u raznim bojama.

Detaljnije