Niške vesti

Skaču cene stanova u Nišu

tvrdjavaDolazak investitora podigao je tržišnu vrednost nekretnina na periferiji grada Niša. Ar placa u Donjem Međurovu umesto 1.000 sada više od 3.000 evra.

Zapuštene livade u Donjem Međurovu, posle podizanja Industrijske zone postale su atraktivna lokacija za gradnju, donoseći indirektnu korist i vlasnicima zemljišta, koji sada umesto 1.000 evra, ar placa mogu da prodaju i za 3.400 evra.

Slično se događa i u okolini rekonstruisane hale Čair u čiju okolinu se ponovo vraćaju zakupci i kupci stanova. Zahvaljujući ulaganjima od 300 miliona dinara, zapuštena periferija poput naselja Branko Bjegović, postala su zanimljiva investitorima koji na tim lokacijama grade više stotina stanova. Zato ne čudi što se izgradnji Kargo centra kod Aerodroma, raduju oni koji žive u njegovoj blizini.

Investiranje u Donjem Međurovu iznosilo je 150 miliona dinara za komunalno opremanje Industrijske zone, gde je Jura uposlila dve i po hiljade radnika.

„Godinama sam prodavao placeve, ali niko nije hteo ni da čuje, jer je navodno tu trebalo da bude sagrađena Stočna pijaca. Sada je loptica kod mene. Komotno da dobijem 3.000 evra za ar placa“, kaže Nikola Milojković iz Novog Sela.

Pritisak na centar grada polako opada, procenjuje Branislav Jovanović, izvršni direktor Direkcije za izgradnju. Velike pare uložene su u komunalno opremanje ne samo naselja Branko Bjegović, Minovog naselja i Ledene stene na periferiji, nego i sela poput Vrežine, gde su meštani dobili pristojne puteve i vezu sa gradom, kanalizaciju…

„Ljudi prodaju stanove u centru i grade kuće na periferiji. Naš budžet je dva puta manji od budžeta Novog Sada, ali smo ipak uspeli da podignemo vrednost. Nisu slučajno investitori poput Filip Morisa, Jure, Dajteka ili Benetona koji želi da gradi još jednu fabriku, došli u naš grad“, kaže Jovanović.

Koliko je indirektna korist najbolje govori primer hale Čair koja će u januaru biti domaćin rukometašima iz Evrope. Fan klubovi već opsedaju zakupodavce, a na svoj deo kolača računaju i ugostitelji.

„U komšiluku radi petnaestak kafića kojima će dolazak navijača iz Makedonije, Nemačke, Češke i Švedske biti odlična ‘finansijska injekcija’. Vođe navijača se već raspituju za cene zakupa stanova. Nije teško izračunati šta će za nas značiti kada više hiljada mladih pohrli u Niš. Umesto ruine od hale i zapuštenog parka, dobili smo ‘komšiju’ na koga računamo“, kalkuliše kafedžija Slobodan Antonijević, dugogodišnji sportski radnik.

B92

Pročitajte i...