Gradske face, Kultura i umetnost

ŠABAN BAJRAMOVIĆ

Zvanični kralj romske muzike rođen je u Nišu 16. aprila 1936. godine, prvu ploču snimio je 1964. godine. U karijeri je snimio 20 albuma i oko 50 singlova, a napisao je i komponovao oko 700 pesama. U devetnaestoj godini je, zbog ljubavi, pobegao iz vojske, pa je kao dezerter, osuđen na tri godine zatvora na Golom otoku. Pošto je na Vojnom sudu izjavio da niko ne može da ga osudi onoliko koliko on može da izdrži, kazna mu je bila povećana na pet i po godina.

Ni zatvor nije mogao da ugasi nemirni duh muzičara, koji osniva zatvorski džez orkestar. U intervjuima je često izjavljivao da je Goli otok bio njegov „životni univerzitet“.

Više od 20 godina bio je na čelu sastava Crna Mamba, a na lični poziv Nehrua i Indire Gandi nastupao je u Indiji, gde je zvanično proglašen za Kralja romske muzike.

Njegova izvedba pesme „Đelem, đelem“ izabrana je za himnu svih Roma sveta. Poslednji album, „Romano raj“, objavio je prošle godine.

Osim muzike, bavio se i filmom, pa je ostvario manje uloge u filmovima „Nedeljni ručak“ i „Anđeo čuvar“ Gorana Paskaljevića, „Gypsy magic“ Stoleta Popova i „Crna mačka, beli mačor“ Emira Kusturice.

Bio je oženjen Milicom, sa kojom je živeo u Nišu i dobio četiri ćerke.

„Moja deca rasuta su po celom svetu, a to mi predstavlja tužnu inspiraciju za nove melodije“ izjavio je svojevremeno umetnik, koji je inspirisao izvođače kao što je Goran Bregović, i druge.

Bajramović se nedavno požalio na slabo zdravlje i težak život, a tom prilikom mu je, prošle nedelje, ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić uručio jednokratnu novčanu pomoć.

Bajramović se tada požalio da, nakon 40 godina pevanja, nema poseta niti prijatelja, i priznao da se muči.

Brajović: Smrt Bajramovića gubitak za našu kulturu

Ministar kulture Srbije Vojislav Brajović izjavio je tokom dana Tanjugu da je sa ogromnim žaljenjem primio vest o smrti popularnog i cenjenog pevača Šabana Bajramovića.

„To je trajni gubitak za našu kulturu“, ocenio je ministar, upućujući iskreno saučešće, pre svega Bajramovićevoj porodici.

Brajović je naglasio da mu je „strahovito žao što Bajramović nije uspeo ni da čuje informaciju da je u petak, 6. juna, nadjeno rešenje za prevazilaženje problema oko njegovog statusa penzionera i da ga je komisija za dodelu posebnih priznanja uvrstila medju dobitnike“.

„Otišao je jedan od najvećih džez pevača koji je ostvario vrhunske umetničke domete“, zaključio je Brajović.

(agencije/MONDO)

Pročitajte i...