NišCafe

Šaban u New Orleans džez muzeju!

Šaban Bajramović

Polovinom aprila jedan od centralnih prostora najpoznatijeg svetskog džez muzeja u New Orleansu biće posvećen životu i delu Šabana Bajramovića. Ovo je rezultat ovogodišnje posete Nišvil muzeju Grega Lambousy-a, direktora New Orleans džez muzeja, kao i dogovora sa direktorom Nišvila Ivanom Blagojevićem i Jelenom Ivanjac, predstavnicom Nišvila za USA. Upravo je Jelena Ivanjac bila tokom ovog vikenda specijalni gost tradicionalne godišnje proslave New Orleans muzeja.

Jelena Ivanjac

Ova manifestacija okuplja ljubitelje džeza, predstavnike grada i države Luizijana, koji svojim donacijama pomažu rad i stalni napredak ove kulturne institucije koja je jedna od najvećih znamenitosti grada. Održana je i aukcija “ Sat vremena sa Gregom u muzeju i svečani ručak. ” Početna cena je bila 1.000 dolara, a aukcija je dostigla cenu od 2.000 dolara!

Pod nazivom „Improvizacije“ i sa temom „Kosmos“, ovogodišnje gala veče podržali su i najbolji muzičari Nju Orleansa: The Dixi Cups & James Andrews, Mahmoud Chouki sa specijalnim gostima John Boutte, Herlin Riley i Detroit Brooks, zatim The Original Pinettes Brass Band (ženski duvački orkestar),  The Jason Neville Funky Soul Band i specijalni gost,  legenda fanka George Clinton.

George Clinton

Od gostiju iz inostranstva, predstavili su se muzičari iz Hondurasa, Dominikanske Republike i sa Haitija. Muzičari su nastupali na četiri bine u i oko muzeja, a duvački orkestri su paradirali  kroz dvorište dok su im se gosti priključivali u stilu čuvene „druge paradne linije“ Nju Orleansa. 

Jelena Ivanjac je nakon toga dala izjave za više medija i najavila saradnju sa festivalima u New Orleans-u, razmenu bendova i izložbu o Šabanu Bajramoviću.

Dogovoreno je da postavka posvećena Šabanu Bajramoviću uključuje izložbu koja prati njegov život od Niša do New Yorka, izdate ploče i ostale nosače zvuka , video snimke nastupa sa Nišvila, kao i neke lične predmete.  Nišville poziva prijatelje Šabana Bajramovića koji poseduju zanimljive eksponate da ih privremeno ustupe Nišville muzeju za potrebe ove izložbe.

Na otvaranju izložbe nastupiće i bendovi koji izvode njegovu muziku.

Neki od najznačajnijih  američkih medija pokazali su interesovanje za izložbu o Šabanu Bajramoviću.

New Orleans

Pročitajte i...