Niške vesti

Ruska vojna baza u Nišu

ruska-bazaU Vašingtonu veruju da Regionalni humanitarni centar u Nišu predstavlja osnovu za buduću bazu u kojoj bi mogle da budu smeštene ruske vojne jedinice, piše Blic. Takve sumnje Vašingtona nisu razuverile ni uveravanja ministra za vanredne situacije Rusije Sergeja Šojgua da niški centar ne predstavlja nikakvu rusku vojnu bazu na Balkanu, niti mesto iz kojeg bi Moskva špijunirala američki antiraketni štit u Rumuniji.

Januš Bugajski, šef Programa za studije jugoistočne Evrope u Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS) u Vašingtonu, koji je inače blizak trenutno vladajućim demokratama u SAD, naime, ocenjuje za Blic da „Moskva svakako ima ambiciju da iz centra za vanredne situacije u Srbiji razvije rusku vojnu bazu, ali da možda ne poseduje sredstva za to, s obzirom na narastajuća finansijska i ekonomska ograničenja sa kojima je Rusija suočena.

„Ako prihodi od prodaje energenata budu značajno porasli tokom, kako se očekuje, predstojećeg Putinovog predsedničkog mandata, Kremlj će, međutim, težiti ruskom vojnom prisustvu na Balkanu koje bi bilo protivteža onome što vidi kao američku ekspanziju u regionu i vojnim kapacitetima SAD na Kosovu, u Rumuniji i Bugarskoj, kao i postavljanju delova antiraketnog štita u nekoliko država centralne i istočne Evrope“, kaže Bugajski.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu, inače, potpisali su u ponedeljak dokumenta kojima je omogućeno formiranje Regionalnog humanitarnog centra u Nišu.

Oni su potpisali plan o zajedničkoj akciji za razmeštanje Humanitarnog centra u Nišu i protokol o prenosu i korišćenju ruskog dela materijalnih sredstava za taj centar.

Blic

Pročitajte i...