Niške vesti

Red Bull Paper Wings

red-bullPapirima je dosadilo da budu žvrljani, cepkani i uništavani. Ove zime su se ujedinili u nameri da postanu avioni. Napravili su takmičenje pod nazivom Red Bull Paper Wings 2012! Počnite sa pripremama, ispraznite vaše fioke, jer traži se najpoletniji papir!

Kvalifikacije za najveće svetsko takmičenje u bacanju papirnih aviona održaće se u Nišu 22. februara, Kragujevcu 23. februara, Beogradu 1. marta i Novom Sadu 3. marta, a najbolje takmičare očekuje odlazak na regionalno finale koje će biti održano u Novom Sadu 10. marta. Pobednici regionalnog finala imaće priliku da odmere snage sa najboljim pilotima iz 85 zemalja širom sveta 4-5. maja u Hangaru 7 u Salzburgu, Austrija.

Da li verujete da vaš papirni avion može da leti preko 63,19 metara, ili da ostane u vezduhu preko 27,16 sekundi, ili pak znate da napravite avion koji će imati super akrobatski let? Ako je vaš odgovor na jedno od prethodna tri pitanja pozitivan, morate se prijaviti na Red Bull Paper Wings takmičenje, jer ste u mogućnosti da oborite svetski rekord u jednoj od tri discipline.

Najveće svetsko takmičenje u bacanju papirnih aviona samo što nije počelo. Nakon takmičenja održanog 2009. godine, piloti papirnih letelica iz Srbije takmičiće se u tri discipline – daljinski, vremenski i akrobatski let, u pokušaju da izbore odlazak na regionalno finale Red Bull Paper Wings takmičenja.

Red Bull Paper Wings kvalifikacije će se održati u Nišu 22. februara, Kragujevcu 23. fabruara, Beogradu 1. marta i Novom Sadu 3. marta, a svi zainteresovani mogu se prijaviti za učešće putem oficijalnog sajta www.redbullpaperwings.com jednostavnim popunjavanjem prijave.

Sve što je potrebno jeste komad papira. Od manje je važnosti kakvu će formu taj obični komad papira (80g/m2) imati kada poleti iz ruke. Ono što treba učiniti je dobro razmisliti, napraviti letelicu i isprobati aerodinamiku. Svaka vrsta pomoći ili dodatnih naprava zabranjeni su u kategorijama „vremenski let“ i „daljinski let“. Jedino je u kategoriji „akrobatski let“ inžinjerima-amaterima dozvoljeno korišćenje makaza, lepila i drugih materijala.

Nakon nacionalnih kvalifikacija, najbolje takmičare iz svake kategorije očekuje odlazak na regionalno finale koje će biti održano u Novom Sadu 10. marta, a najbolji sa regionalnog finala plasiraće se na svetsko finale Red Bull Paper Wings takmičenja koje će biti održano 4-5. maja u Hangaru 7 u Salzburgu, Austrija. Na finalnom takmičenju učestvovaće piloti iz 85 zemalja štirom sveta.

Ako ste već zamislili kako će vaš papirni aviončić izgledati, pravac www.redbullpaperwings.com gde ćeš se prijaviti i pronaći sve dodatne neophodne informacije!

Pročitajte i...