Kulturna dešavanja

Ranohrišćanska nekropola – iz drugog ugla

nekropola-iz-drugog-ugla18. aprila u 19 sati u Galeriji Srbija otvara se izložba fotografija „Ranohrišćanska nekropola – iz drugog ugla“. Izložbu čini 45 dokumentarno-umetničkih fotografija nastalih prilikom arheoloških istraživanja dela fabrike Beneton 2012. Izložba traje do 15 maja.

Tokom arheoloških istraživanja na prostoru Benetona, tokom prošle godine, pronađeno je 75 grobnih celina, među kojim se izdvajaju 20 zidanih grobova, 13 grobnica i 2 izuzetne kripte sa mauzolejima.

Želja autora ove izložbe Zorana Radosavljevića Kikija je bila da prikaže istraživanja iz sasvim drugog ugla. Na fotografijama je prikazan proces rada i grobne konstrukcije koje na terenu retko možete da uočite.

I pored velikog broja pronađenih grobova, grobnica i obilja pokretnog materijala najveći deo ove nekropole bespovratno je uništen širenjem grada.

Najveći broj grobnih celina pronalažen je slučajno prilikom izgradnje objekata i infrastrukture. Ranohrišćanska nekropola u Jagodin mali jedna je od najvećih nekropola u ovom delu Evrope.

Autor je Zoran Radosavljević Kiki, a kurator izložbe je Toni Čerškov.

Pročitajte i...