Niške vesti

Prvo mesto za niške srednjoškolce

uceniciUčenička kompanija „Vector studio“ iz Ekonomske škole iz Niša, po oceni stručnog žirija osvojila je prvo mesto na Regionalnom sajmu učeničkih kompanija održanom u Nišu u četvrtak. Ovi srednjoškolci se u okviru svoje kompanije bave dizajnom i štampom na „kafenom papiru“ koji sami izrađuju specijalnom tehnikom.

Drugo mesto pripalo je kompaniji „Bookz Matter“ Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša a treće su osvojili „Orange“ iz Gimnazije u Kuršumliji. Učenička kompanija „Boraž“ iz gimnazije „Bora Stanković“ zauzela je četvrto mesto dok su učenici Tehničke škole iz Pirota sa svojom kompanijom „Climate control“ bili peti.

Dvadesetosam učeničkih kompanija iz srednjh škola sa teritorije jugoistočne Srbije (Niš, Leskovac, Vlasotince, Pirot, Kuršumlija i Aleksinac) predstavilo je u četvrtak svoje proizvode i usluge široj javnosti u okviru Regionalnog sajma učeničkih kompanija.

Učenici koji su „zaposleni“ u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih“ i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

„Ovo nam je prva pobeda pa je i najslađa. Nas dvadesetdvoje u kompaniji timski radi iako je svako zadužen samo za jedan deo poslovanja. Oduševljeni smo postignutim uspehom i ovo nas je podstaklo da uložimo još više truda u budući rad“, izjavio je Stefan Stojev, član pobedničke kompanije.

Pet prvoplasiranih kompanija sa ovog Sajma učestvovaće u maju na nacionalnom finalu u Beogradu, zajedno sa pobednicima ostala tri regionalna sajma (jugozapadna Srbija, Vojvodina i Beograd), a najbolja učenička kompanija na nacionalnom nivou predstavljaće Srbiju na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine u Estoniji.

Sajam je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Societe Generale banke.

Dostignuća mladih u Srbiji već 10 godina sprovodi obrazovne programe iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti u školama širom Srbije i jedna je od 123 nacionalne organizacije u okviru globalne mreže Junior Achievement Worldwide koja postoji od 1919. godine. Organizacija Dostignuća mladih kroz svoje programe približava stvarni svet biznisa mladim ljudima i razvija njihove potencijale.

Pročitajte i...