Niške vesti

Propada Pasterov Zavod

pasterov-zavodZgrada Pasterovog zavoda stara 111 godina, koja je pod zaštitom države i ima status muzeja zdravstva, počela je da tone u temelju, a karatavan, oslonjen na klimave stare grede, može svakog trenutka da se sruši i ugrozi čitavu muzejsku postavku, sa dragocenim dokumentima o istoriji zdravstva u ovom delu Srbije.

Rukovodstvo Instituta za javno zdravlje godinama pokušava da nađe sredstva za temeljnu rekonstrukciju zgrade muzeja, koja je jedinstvena na Balkanu, ukazujući da zbog statusa spomenika kulture sredstva za njegovo spašavanje moraju da izdvoje i grad i država. Grad je prošle godine izdvojio 800.000 dinara, koliko je potrebno tek za izradu projekta, praćenje adaptacije i rekonstrukcije. Međutim, stručne procene kažu da bi za kompletnu rekonstrukciju ove zgrade bilo potrebno najmanje 300.000 evra.

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Zoran Milošević ovih dana ukazao je da je situacija alarmantna, jer je zgrada Pasterovog zavoda počela da tone, a trula krovna i tavanska konstrukcija mogu svakog trenutka da se sruše.

– Poslednji put je na ovoj zgradi nešto rađeno 1989. godine. Naš zavod je prošle godine uspeo da izdvoji sredstva za zamenu crepa i postavljanje oluka, čime je nakratko zaustavljeno potpuno urušavanje. Međutim, za temeljnu rekonstrukciju nemamo para. Naša ustanova obratila se svim mogućim i „nemogućim“ institucijama i ustanovama u gradu, državi i inostranstvu, ali stizali su gotovo istovetni odgovori – da zbog ekonomske krize ne mogu da izdvoje novac za spasavanje neprocenjivog istorijskog blaga – kaže direktor Milošević.

Pasterov zavod osnovan je 1900. godine, u sastavu Moravske stalne vojne bolnice u Nišu, a prvi upravnik bio je poručnik dr Dragutin Petković. Proizvodio je dragocenu „animalnu limfu“ za vakcinaciju protiv velikih boginja, kao i antirabičnu emulziju za preventivno pelcovanje protiv besnila. Bio je među malobrojnim ustanovama preventivne medicine u Evropi i jedina takva na Balkanu.

Besparica gasi Institut za javno zdravlje
Direktor Instituta za javno zdravlje Zoran Milošević naglašava da je u teškom materijalnom položaju i sam Institut na čijem je čelu, jer od države dobija samo 40 odsto para za plate, a ostalo mora da obezbedi na tržištu. „Kontrola kvaliteta hrane, koju je godinama obavljala ova ustanova, sada je pripao veterinarskoj i poljoprivrednoj inspekciji. Ukoliko nam se taj deo posla ne vrati, mi ćemo da se ugasimo“, upozorava Milošević.

Pravda

Pročitajte i...