Niške vesti

Pronađena skulptura boginje Dijane

boginja-dijanaNa arheološkom nalazištu Medijana u Nišu počela je druga faza radova u okviru projekta „Konstantinova vila 2010-2013.“. Već na samom početku istraživanja arheologe predvođene Nadeždom Gavrilović, naučnim saradnikom Arheološkog institute u Beogradu, dočekalo je neočekivano iznenađenje. Pred očima istraživača u jednom momentu se našla skulptura, mermerna glava ženskog božanstva Dijana, odnosno Artemida. Trogodišnji projekat realizuje se u saradnji Arheološkog institute u Beogradu, Narodnog muzeja u Nišu i Zavoda za zaštitu spomenika Niš, a za nastavak radova Ministarstvo kulture je odobrilo 6,4 miliona dinara.

-Pretpostavljamo da se radi o glavi boginje Dijane, odnosno Artemide – kaže Nadežda Gavrilović. – Po stilskim odlikama i kvalitetu rada prepostavljamo da potiče iz drugog veka naše ere i da je ovde doneta prilikom uređenja vile. Nije, međutim, iskučeno da skulptura potiče i iz trećeg pa i četvrtog veka.Dodatne analize koje ćemo uraditi pokazaće tačan period iz koga skulptura potiče.Radi se o izuzetnom nalazu, koji je po svemu poseban.

Gordana Milošević, docent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu je najavila i dolazak stručnjaka iz Italije koji će na Medijani ostati nekoliko nedelja.Baviće se konzervacijom fresaka.

– Intenzvni arheološki radovi se očekuju od jula do septembra – kaže Gordana Milošević. – Potom će uslediti revitalizacija vile i taj posao će trajati do sredine decembra.Prošle godine smo istražili površinu od 1.000 kvadrata da bi smo definisali gabarit vile za njenu rekonstrukciju. Na našu sreću objekat se ne završava tamo gde smo mislili, jer smo otkrili novu prostoriju sa mozaikom.Na istom potezu se nalazi još jedna prostorija koju ćemo sada istražiti.

Vila na Medijani će u potpunosti biti revitalizovana do 2013.godine kada se u Nišu obeležava 17 vekova donošenja Milanskog edikta.Po završetku projekta posetioci lokaliteta imaće priliku da se upoznaju sa načinom života u Konstantinovo doba.

MIC

Pročitajte i...