Niške vesti

Premijera “Slepog miša“ u Nišu

operetaNa sceni niškog Narodnog pozorišta premijerno je, na srpskom jeziku, izvedena opereta Johana Štrausa Mlađeg „Slepi miš“. U potpunosti „niška“ opera – svih 120 izvođača na sceni su iz Niša – predstavlja novi početak operske scene na koji se čekalo pola veka.

Opereta „Slepi miš“, za koju postoji legenda da ju je Štraus pisao 43 dana bez prestanka, u potpunosti se oslanja na niške umetnike. Izuzetak je gostujući dirigent Dejan Savić.

„Autentičan niški projekat“, rekao je Savić, „čime pokazujemo da je to ne samo moguće nego i izvodljivo, realno, potrebno gradu Nišu, i da je to nešto čime grad Niš danas raspolaže.“

Opereta zbog komičnog karaktera, sa mnogo gegova, a po dužini trajanja i težini muzičkog sadržaja opera. Tokom dva sata na sceni Niškog pozorišta bilo je 120 izvođača.

Težak projekat koji, kako je rekao Ivan Vuković, reditelj predstave i direktor Narodnog pozorišta u Nišu, nije naišao ni na jednu prepreku:

„Jedna od retkih stvari koje su se nekako radile bez ikakvog problema da se napravi dogovor. Svako je ili pomogao ili zvao nekog trećeg da pomogne.“

Projekat je okupio izvođače Fakulteta umetnosti, Simfonijski orkestar, Studentski kulturni centar, Narodno pozorište.

„Fakultet umetnosti zaista mora da bude stožer i u nekom smislu mora da ukazuje na put i da koristi sve svoje resurse, koje smo u ovom trenutku zaista stavili gradu na raspolaganje“, rekla je Suzana Kostić, autor projekta i dekan Fakulteta umetnosti u Nišu.

Na dan premijere, karata više nije bilo, repriza je zakazana za 24. maj, a od treće predstave dirigovaće Milena Injac dirignet iz Niša.

Pročitajte i...