Niške vesti

Pozornica na Bubnju

U spomen parku „Bubanj“, 1. aprila radnici JKP „Nišstan“ otpočeli su radove na rekonstrukciji amfiteatra Letnje pozornice koja će nakon završetka, već ovog leta, biti ambijent u kojem će se odvijati gradske manifestacije. Opština Palilula paralelno s ovim projektom radi i na uređenju pristupnih staza i mobilijara, što će celokupnom spomen – parku dati novi, lepši izgled. To je bio povod da rukovodstvo opštine Palilula i potpisnici protokola o realizaciji projekta rekonstrukcije obiđu spomen park „Bubanj“.

„Naša inicijativa – da se rekonstruiše Letnja pozornica na Bubnju, sa kapacitetom od približno 3000 mesta, jednoglasno je prihvaćena na Savetu „Filmskih susreta“ a drago nam je da su je podržali i članovi Saveta iz Udruženja filmskih glumaca u Beogradu, rekao je prof.dr Igor Novaković, predsednik Saveta Festivala i predsednik Gradske opštine Palilula. Ideja nam je bila da i posle 45.Festivala ostavimo gradu nešto vredno, ovoga puta upravo na teritoriji opštine Palilula, što nama posebno znači, jer ćemo time zaokružiti aktivnosti koje se ostvaruju na uređenju Spomen parka Bubanj (do sada je sređeno oko 70 hektara Memorijalnog parka).

radovi-na-bubnju

Prema rečima Srđana Savića, dirktora NKC-a i direktora Festivala, nastavljena je tradicija da se deo sponzorksih para ulaže za neku trajnu vrednost za grad. Tako je prošle godine sređena Kino-kabina, koja je bila u očajnom stanju, nabavljeno je vrlo kvalitetno platno za filmske projekcije u Tvrđavi. Budući da su sami projektori (čija je nabavka takođe bila u planu) izuzetno skupi – odlučeno je da se uloži u sređivanje prostora- Letnje pozornice na Bubnju, koji će biti izuzetno atraktivan za odvijanje dela pratećih programa niškog festivala ali i dsrugih programa u kulturi grada. Na taj način će se, kako je rekao Savić, deo dešavanja na 46.Filmskim susretima izmestiti „iz centra“, kao što je to nekada bila praksa.

Direktor JKP «Nišstan», Slavoljub Vlajković je izrazio zadovoljstvo što je na ovim poslovima angažovano gradsko javno preduzeće i rekao da će ugovoreni poslovi biti završeni u roku, do početka novembra meseca. „Očekujemo i radimo na tome da Letnja pozornica primi prve izvođače programa u kulturi tokom letnjih meseci. Ovaj prostor koji je nekada bio popularno izletište Nišlija danas je demoliran. Vandali već godinama skoro svake noći uništvaju sve što se može uništiti, pa su čak stradala i betonska sedišta u Amfiteatru oko koga se mogu pronaći razbacani narkomanski špricevi i igle. Sve instalacije su počupane, tako da će biti potrebna kompletna rekonstrukcija, istakao je direktor Vlajković“.

Amfiteatar i Letnja pozornica na „Bubnju, dobiće nove stolice, struju, vodu i sređenu binu sa filmskim platnom.Najveći deo potrebnih sredstava od dva miliona i 500.000 dinara već je obezbeđen zahvaljujući Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu i sponzorima «Filmskih sureta». «Ovo je zapravo samo jedan, značajan deo sredstava, potrebnih za rekonstrukciju spomen kompleksa. Kao gradska opština, konkurisali smo i kod Evropske komisije, za podršku sređivanja ovog sportsko-rekreacionog i spomen kompleksa-rekao je predsednik opštine Palilula, prof.dr Igor Novaković“.

Posle rekonstrukcije multifunkcionalni amfiteatar na Bubnju će pružati mogućnosti za brojne gradske manifestacije. „Već planiramo da se ovde na Bubnju održi uvertira 46.Filmskih susreta-kaže predsednik Novaković. Za uspešno održavanje ovog prostora, potrebno je obezbediti i čuvarsku službu i odgovarajuće upravljanje opremom. Ako se to ne učini na vreme, ova vredna investicija i planovi o aktiviranju novog prostora u kulturi, ostaće samo slovo na papiru.

Tekst i foto: Dragan Vidojković

Pročitajte i...