Niške vesti

Polaganje venaca na Spomen kosturnicu

polaganje-vencaKonzul Bugarske Nikolaj Jurokov i predsednik opštine Palilula dr Igor Novaković položili cveće. Na poziv Generalnog konzulata Republike Bugarske u Nišu, predsednik Gradske opštine Palilula, prof.dr Igor Novaković i konzul Nikolaj Jurukov, u prisustvu predstavnika organizacija i udruženja Bugarske nacionalne manjine u Nišu, položili su cveće na Spomen kosturnicu bugarskih oružanih snaga koja se nalazi na teritoriji opštine Palilula u naselju Ledena stena.

Spomen kosturnica je podignuta 1948. godine i u njoj je sahranjeno oko 2500 hiljade pripadnika bugarskih oružanih snaga (Druga bugarska armija) palih u završnim operacijama borbe protiv nemačkih okupatora na teritoriji bivše SFRJ.

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Nišu je 2005. godine izradio projekat restauracije i konzervacije ovog spomen obeležja. U toku je aktivnost podrške projektu u nadležnim ministarstvima Vlade Bugarske i Vlade Srbije, kao i podrška donatora. Rekonstrukcijom novog bulevara „Dimitraja Tucovića“ u opštini Palilula i ovo spomen obeležje dobiće odgovarajuću namenu.

Predsednik Gradske opstine Palilula, prof.dr Igor Novakovic naglasio je da je želja rukovodstva opstine Palilula da Spomen kosturnica, nakon uređena postane spomen park u kojem će delegacije državnika i privrednika Srbije i Bugarske zasaditi drvo prijateljstva. Hoćemo da ubrzamo ostvarivanje novih oblika saradnje sa Bugarskom u procesu evropskih integracija i regionalne saradnje. Opština Palilula ostvaruje uspešnu saradnju sa bratskom opštinom Svoge ali i sa opštinom Ćustendil u realizaciji projekta o socijalno ugroženim licima, iz programa Exchange 3, koji finansira Evropska unija.

Gospodin Nikolaj Jurukov, konzul Republike Bugarske u Nišu zahvalio je na protekloj saradnji koju Generalni Konzulat ostvaruje sa opštinom Palilula i izrazio želju da se saradnja nastavi ostvarivanjem novih projekata koji jačaju susedsku saradnju dva naroda.

Tekst i foto D.Vidojković

Pročitajte i...