Niške vesti

Pokretna crkva u Nišu

crkva-za-ponetiU Srbiji, naime, odnedavno postoji montažna crkva koja se, cela, kamionom može transportovati od lokacije do lokacije, a posle oko jednog časa, koliko treba za istovar, već može služiti svojoj svrsi i nameni.

Crkvica „za poneti“ napravljena je u pogonu preduzeća za obradu kamena „Mančić Granit“ iz Niša. Ima 13 kvadrata površine, visoka je 4,5 metara, teška oko pet tona i kompletno opremljena: ima zvonik, ikone, mozaik…a predviđena je za sve službe, uključujući i venčanja. Gostiju bi, bar na venčanju, moglo biti tek desetak jer u crkvu može da stane najviše 15 ljudi, a mladenci, kumovi i sveštenik se – podrazumevaju.

Tvorac nesvakidašnje bogomolje Svetislav Mančić kaže da je crkvu kao verski objekat uradio po svim crkvenim kanonima, pa očekuje i blagoslov iz Eparhije niške. Mančić tvrdi kako mu je bilo potrebno dva meseca da napravi ovakvu crkvu koja se potom može viljuškarom utovariti na kamion i prebaciti na željeno mesto.

– Obišao sam, uzaludno, pet građevinskih inženjera statičara u nameri da mi naprave projekat za prenosnu crkvu. Čim čuju da je potrebno da se crkva prenosi i da bude od kamena, svi kažu da je to nemoguće. Onda sam rešio da sam, iskustveno, napravim objekat. I uspelo mi je, iako imam svega osam razreda škole. Crkvu smo napravili u pogonu u Gadžinom Hanu i transportovali je do Niša bez ijednog oštećenja. Konstrukcija je čelična, obložena granitom, prirodim cepanim kamenom, a pod je od mermera, kaže Svetislav.

Za razliku od drugih građevina, montažnoj crkvi koju je (o)smislio Svetislav nisu potrebne nikakve građevinske dozovole. Kad mu je ova ideja pala na pamet, u mislima su mu, kaže, prvo bile srpske enklave na Kosovu i Metohiji, koje bi na ovaj način mogle da dobiju bogomolje. U međuvremenu, za prenosivu crkvu zainteresovale su se i neke bolnice, domovi za smeštaj starih, restorani kojmi organizuju svadbena veselja…

– Sve je u crkvi urađeno po crkvenim kanonima tako da se mogu obaviti sva bogosluženja i obredi, pa i venčanja, pri čemu ima mesta samo za 15 osoba. Ikone je oslikao iskusni ikonopisac Tomislav Stoiljković iz Niške Banje koji se ovim poslom bavio širom nekadašnje Jugoslavije. Crkva ima i svoj zvonik kao i zvono teško 17 kilograma koje se lije u Topoli. Mozaik na mermernom podu je sastavljen iz 800 delova. Kupola se pre transporta skida tako što se odšrafi krst sa krova, i ponovo namešta veoma lako, navodi Mančić.

Poznati niški sveštenik Vlajko Grabež kaže da mu se ideja dopada.
– U Grčkoj su takve crkve veoma zastupljene. Ima ih kraj puta pa putnici mogu da svrate i zapale sveću. Biće ovakvih crkava u kasarnama i u bolnicama, kaže otac Vlajko.

Blic

Pročitajte i...