Kulturna dešavanja

Palilula za planetu

sijalicaPozivamo Vas da se ovog vikenda aktivno uključimo u obeležavanje globalne akcije „Sat za našu planetu“! „Earth Hour“ je međunarodna inicijativa nastala 2007. godine u Australiji-Sidneju. Start je bio uspešan i narednih godina sve veći broj zainteresovanih se priključivao programu. Prošle, 2010. godine kampanji se priključilo 128 zemalja sa preko 4.500 gradova koji su ostali u mraku kako bi pružili podršku očuvanju planete.

U Srbiji, akciju je podržalo 40 gradova i opština medju kojima je bila i Gradska opština Palilula sa organizacijama civilnog drustva i medijskom EKOpolis mrežom. Danas ovu akciju podržava više miliona istomišljenika u preko 6.000 gradova širom sveta. „Klimatske promene su realnost u kojoj živimo i koja nas stalno podseća da smo, kao deo globalne zajednice, jedino mi odgovorni za budućnost života na našoj planeti. Cilj ove aktivnosti je da simbolično pošaljemo poruku da svako od nas može da učini velike stvari ukolko izmeni svakodnevne navike i racionalno raspolaže sa resursima“. Gradska opstina Palilula, kao odgovorna organizacija lokalne samouprave u saradnji sa kooalicijom organizacija civilnog drustva sa medijskom EKOpolis mrezom i ove godine daje svoj doprinos globalnoj aktivnosti, koja teži zaštiti životne sredine i poboljšanju kvaliteta života stanovnika.

Na sajtu opštine Palilula, www.palilula.eu od 17.marta je postavljen baner kampanje a u tv emisijama EKOpolis-a, koje se emituju četvrtkom i petkom na RTV Banker i putem kablovske mreze SBB, od 17. marta emituju se i tv spotovi kampanje i kraće dokumentarne forme o energetskoj efikasnosti. Organizacije civilnog društva opštine Palilula i eko mreža EKOPOLIS, uzeće učešće i u centralnoj manifestaciji sa Zelenom mrežom Grada Niša 26.marta na prostoru ispred Narodnog pozorišta ali i promocijom kampanje u zgradi Uprave opštine. Inače, medijska mreza EKOpolis, kao jedan od realizatora projekta „BIOgenerator-korišćenje biomase u energetske svrhe“ je ove nedelje organizovala distribuciju letaka na temu održivi oblici energije uz poziv građanima da štede energiju.

Ovo je treća godina kako nevladin sektor u koaliciji sa EKOpolisom i Gradskom opštinom Palilula učestvuje o aktivnostima globalne kampanje „SAT za našu planetu“. Simboličnim gašenjem svetala na glavnim gradskim trgovima i dekorativnim osvetljenjem na gradskim zanamenitostima i Grad Niš će biti u znaku kampanje. U želji da se obeležavanje ove akcije podigne na viši nivo i obezbedi i onaj dodatni 60 PLUS, na Sinđelićevom trgu ispred Narodnog Pozorišta, Zelena mreža grada Niša je organizovala događaj „Pevaj za planetu“, na kome će nastupiti: HOR OŠ STEFAN NEMANJA; HOR NIŠKOG KAMERNOG ORKESTRA: BEND PRINČEVI PATRONI; VOLONTERI OTVORENOG KLUBA.

U subotu od 20:30 sati, ispred Narodnog pozorišta i građani Niša pokazaće da postoji zajednička vizija da je naša budućnost i budućnost generacija koje dolaze uslovljena našim sadašnjim odnosom prema Planeti. Kako je saopšteno, partneri na sprovođenju ovogodišnje aktivnosti su Grad Niš i Zelena mreža; gradske opštine Palilula, Pantelej, Medijana, medijska EKOpolis mreža, Narodno pozorište; NVO Prostor, Zeleni ključ i Zooplanet; Prokredit Banka i volonteri.

Pridružite se!
EKOpolis network

Pročitajte i...