Istorija Niša

Niški Vesnik

niski-vesnikOd 1999. godine „Stari Niš“ pokreće reviju „Niški vesnik“ koja nastavlja tradiciju iz 1884. godine, a čiji je začetnik bio Kosta Čendeš, ugledni niški i srpski štampar. Čendeš je već pomenute godine pokrenuo štampanje prvog niškog lista pod nazivom – „Niški vesnik“, čijom pojavom počinje istorija niške štampe.

Proći će nešto više od jednog veka kada će izaći prvi broj novog „Niškog vesnika“. Dogodilo se to 1. novembra 1999. godine i od tada izlazi neprekidno već deceniju na radost mnogih Nišlija u samom Nišu, ali i onih sugrađana koji su sticajem životnih okolnosti svoje mesto pod suncem našli negde u svetu – i jedni i drugi ga rado čitaju.

Ideja za nastanak „Niškog vesnika“ rodila se slučajno ili, pak, ništa na ovom svetu nije slučajno (?) Bilo kako bilo sada već daleke 1999. godine u redakciji „Politikinog zabavnika“ došlo se na ideju da se objavi serija tekstova o gradovima u Srbiji. Zamisao je bila da se predstave kroz priču o njihovim glavnim ulicama, jer je poznato da one u većini slučajeva predstavljaju starija gradska jezgra pomoću kojih je moguće ispričati celokupnu istoriju gradova. Posle predstavljanja Beograda kroz priču o Knez Mihailovoj ulici, drugi po redu bio je Niš sagledan kroz Obrenovićevu ulicu. Niš je predstavljen u tri broja ovog lista (2459, 2460. i 2461 koji su izlazili 26. marta, kao i 2. i 9. aprila 1999. godine), a feljton je nosio naziv „Grad Niš – druga prestonica“.

Obrenovićeva ulica (tadašnji naziv bio je Pobedina ulica) predstavljena je sa oko 80 fotografija, istorijatom građevina i njihovim arhitektonskim karakteristikama, planom niške Tvrđave i svim onim što je bilo značajno za nekadašnji Niš. Bilo je tu govora o počecima elektrifikacije Niša, o poznatim trgovcima, o velikim zadužbinarima, kao i anegdota o dinastiji Obrenović, a nije zaobiđen ni period Prvog svetskog rata i Niša kao druge ratne prestonice. Kada je trebalo u Nišu napraviti promociju pomenutih brojeva počelo je bombardovanje Niša i ostalih gradova SCG. Promocija se nije održala. Zbog svega navedenog taj poduhvat je ostao nezapažen, ali je u idejnom smislu odigrao veliku ulogu.

Ubrzo zatim inspirisani feljtonom u „Politikinom zabavniku“ članovi Udruženja „Stari Niš“ pokreću list „Niški vesnik“. Naziv „Niški vesnik“ uzet je kao uspomena na prvi niški list izdat u oslobođenom Nišu od Turaka čijom pojavom 1884. godine počinje istorija niške štampe. Uredničkog mesta prihvatio se Srećko Taritaš, dugogodišnji niški novinar koji je može se slobodno reći spiritus movens celog projekta. Kroz „Niški vesnik“ prošlo je mnogo autora, a trenutno uredništo pored Srećka Taritaša, glavnog i odgovornog urednika, čine i Ljubiša Sokolović (zamenik urednika), Bogomir Stanković, Dušan Milosavljević, Dragan M. Ristić, Vidosav Petrović, Jovica Vasić, Slavica Popović Filipović kao i Jovan Šurdilović – urednik fotografije. Zamišljen je kao dvomesečna „revija za negovanje tradicija i očuvanje baštine Niša“.

List izlazi već 10 godina na radost čitalaca, grada i Udruženja. Ako bi se o „Niškom vesniku“ izražavali u brojevima to bi izgledalo ovako: tiraž iznosi 1400 primeraka, a od osnivanja do danas publikovano je oko 9000 fotografija i napisano oko 1400 stranica. Zanimljiv je i podatak da je prvih sedam brojeva ovog novog „Niškog vesnika“ doživelo i reprint. Takođe, „Niški vesnik“ do svojih pretplatnika stiže u različite krajeve sveta, a često na tom putu odlazi i s one strane Atlantika. Interesantno je istaći da Udruženje arhivira po sto primeraka svakog broja koje će u doglednoj budućnosti darovati bibliotekama i značajnim kulturnim institucijama u našoj zemlji kao trajnu vrednost za naraštaje koji dolaze.

Preuzeto sa: http://starinis.org

Pročitajte i...