Niške vesti

Nestašica pijaće vode u Nišu

nisavaNe postoji nikakav tretman otpadnih voda na teritoriji grada Niša. Sva upotrebljena voda se izliva u Nišavu, preko dva privremena izliva. Zato je neophodna izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda. Direktor JKP Naissus, Aleksandar Mitić, kaže da šteta koja je učinjena prirodi, ne može da se sanira za nekoliko meseci ili godina. On kaže da Grad sada uveliko radi na pronalaženju investitora, kako bi ovaj problem bio što pre rešen.

„Naša želja i nastojanje je, evo već godinu dana u saradnji sa švedskom agencijom SEC, da uradimo studiju izvodljivosti i da prosto nađemo investitore. Na taj način bismo svu upotrebljenu vodu izveli van teritorije grada i izgradili postrojenje, koje će tu vodu na adekvatan način lišiti svih zagađivača, da bismo mogli bezbedno da je vratimo u vodotok Nišave“, kaže Aleksandar Mitić.

Pomoćnik ministra životne sredine, Danica Baćanović, rekla je da je ovo ministarstvo pokušalo da uradi sve ono što se smatra njegovom obavezom. Najpre su doneseni zakoni, podzakonski akti, podsticane su reciklažne industrije, kao i osnivanje regionalnih deponija. Ona je dodala da se rešavanje ovog problema odvija u skladu sa trenutnim mogućnostima zemlje i istakla da se nada da će se taj proces ubrzati sa dobijanjem statusa kandidata u EU.

Širom sveta, voda postaje sve manje dostupna, a više od milijardu ljudi, što čini gotovo petinu svetskog stanovništva, nema pristup pijaćoj vodi. Činjenica je da se i u Srbiji sve češće dešava da pojedini krajevi ostaju bez vode.

Ako se nastave sadašnji trendovi, stručnjaci prognoziraju da će do 2025. godine, više od 3 milijarde ljudi biti pogođeno nestašicom vode. Očekuje se da će klimatske promene uticati na pogoršanje situacije na teritoriji cele Evrope.

Pročitajte i...