Niške vesti

Omaž Akiri Kurosavi u Nišu

akira-kurosawa Povodom 100 godina od rođenja velikana japanske i svetske kinematografije, reditelja Akire Kurosave (1910-1998), u Beogradu i Nišu će od 25. oktobra do 5. novembra biti priređen svojevrstan omaž tom umetniku, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Akademiji umetnosti. Publika će imati priliku da vidi reviju njegovih manje poznatih filmova, izložbu i prisustvuje predavanjima o životu i stvaralaštvu slavnog reditelja.

Revija filmova pod nazivom „Remek dela iz ratnikove senke“, biće održana od 25. do 29. oktobra u beogradskom bioskopu „Akademija 28“ i od 1. do 5. novembra u Niškom kulturnom centru. Ona će obuhvatiti pet Kurosavinih filmova koji su manje poznati srpskoj publici.

Kako je objasnio dobar poznavalac Kurosavinog stvaralaštva i autor knjige „Režija: Akira Kurosava“ prof. Nikola Stojanović, reč je o filmovima koji su „ostali u senci“ njegovih slavnih ostvarenja o samurajima, što ne znači da nisu podjednako značajni.

„Kurosava je režirao 30 filmova, od toga samo devet se bave japanskom istorijom i samurajima, ali je Zapadu najzanimljivija bila upravo ta specifična tradicija Japana, zbog čega su njegovi trileri, drame i filmovi ljubavne tematike, ostali manje poznati svetskoj publici“, kazao je Stojanović.

On je objasnio da je zbog toga, pošavši od jednog od njegovih najpoznatijih ostvarenja „Kagemuša“ (Ratnikova senka, 1980), odlučio da ovaj mini ciklus filmova nazove „Remek dela iz ratnikove senke“.

* Ulaz na sve projekcije je slobodan

S obizrom da je 20. vek dobio epitet „Veliki vek filma“, a Kurosava u Japanu je stekao titulu „tenno car“, izložba u Galeriji Akademije umetnosti, koja će biti otvorena u utorak, 26. oktobra, nosi naziv „Veliki vek filmskog imperatora. Akira Kurosava (1910-2010)“.

Postavka, koju je priredila Čarna Radoičić, obuhvatiće kadrove iz Kurosavinih filmova, koje će srpska publika imati priliku da vidi, dokumentarne fotografije o njegovom radu, kao i fotografije pojedinih predmeta, između ostalih, ordena, koji mu je dodelio Josip Broz Tito 1971. na predlog osnivača Festa Milutina Čolića.

Skorseze: Kurosava je čudo prirode!
Prof. Stojanović održaće 26. i 29. oktobra predavanje o životu i stvaralaštvu japanskog reditelja, dobitnika tri Oskara, među kojima i za životno delo, a za koga je poznati reditelj Martin Skorseze rekao „Kurosava je bio čudo prirode, a njegovo delo predstavlja istinski poklon umetnosti filma i onima koji je vole“.

Program posvećen stogodišnjici od rođenja Akire Kurosave organizuje Akademija umetnosti, u saradnji sa Ambasadom Japana u Beogradu i Japanskom fondacijom.

Repertoar:
„Pijani anđeo“ (1948)
„Pas lutalica“ (1949)
„Živeti“ (1952)
„Između neba i pakla“ (1963)
„Riđobradi“ (1965)

Izvor: Blic

Pročitajte i...