Niške vesti

Novo vozilo

Iz projekta „Jačanje opštinskih kapaciteta za unapređenje kvaliteta života socijalno ranjivih grupa“, gradskoj opštini Palilula u Nišu obezbeđeno je jedno terensko vozilo marke HYUNDAI IX35 2.0. koje je predstavljeno javnosti u selu Bubanj, u prisustvu članova mobilnog tima projekta i rukovodstva opštine. Vrednost vozila, koje je donirala Evropska unija iz programa Exchange 3, je 16.000 evra, bez carine i poreza. Na osnovu međunarodnih ugovara, donacije iz EU ne podležu poreskim i carinskim obavezama. Po rečima predsednika opštine, prof,dr Igora Novakovića, ovo vozilo je namenjeno jačanju kapaciteta opštine Palilula u oblasti psiho-socijalne i preventivne medicinske pomoći i stvaranje održivog i integrisanog modela „zaštite u zajednici“, na licu mesta, za osetljive grupe u društvu i aktivnosti multidisciplinarnih mobilnih timova.

novo-vozilo

Novo prevozno sredstvo će olakašti rad mobilnih timova i nadležnih službi Uprave opštine na terenu, posebno prilikom obilaska 15 naselja na seoskom područiju opštine i ostvarivanju cilja projekta a to je pružanje usluga stanovništvu. U ovoj fazi aktivnosti usluge obuhvataju medicinsku pomoć ugroženih kategorija stanovnika u vremenu od 09 -14:00 sati po utvrđenoj dinamici: obavlja se merenje krvnog pritiska i šećera u krvi, pružanje lekarske savetodavne pomoći, psiho-socijalne pomoći i podrške, pravne pomoći. Sve potrebne informacije o korišćenju besplatnih usluga mobilnih timova projekta, građani mogu dobiti svakog dana na telefon 018/244-587 ili u svojim mesnim kacelarijama.

Gradska opština Palilula-Niš, ostvaruje projekat „Jačanje opštinskih kapaciteta za unapređenje kvaliteta života socijalno ranjivih grupa“ u partnerstvu sa Centrom za socijalni rad «Sveti Sava» u Nišu i saradnji sa opštinom Ćustendil (Bugarska). Tokom jednogodišnjeg rada na projektu, koji se završava 22.09.2011.godine, kroz ovaj vid podrške, multidisciplinarni mobilni timovi sagledaće, na teritoriji opštine Palilula, socijalno ugrožena, stara i iznemogla lica, decu, invalide, romsku populaciju i osobe trećeg doba koje su nepokretne i koje zavise od tuđe pomoći. Zbog velikog interesovanja stanovništva i opravdanosti realizacije projekta postoji mogućost da se sa ovom aktivnošću nastavi i po završetku projekta, ovog puta uz podršku Ministarstva za rad i socijalnu politiku Vlade Srbije.

Interesantno je da opština Palilula u svom voznom parku ima i vozilo-kombi koje se redovno koristi od januara meseca 2007.za organizovan prevoz OSI-osoba sa posebnim potrebama i invaliditetom.

Program EXCHANGE 3, koji finansira Evropska unija, njime rukovodi Delegacija Evropske unije u Srbiji a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština, predstavlja nastavak akcija i mera usmeren na uvođenje EU modela u funkcionisanje i poboljšanje kapaciteta i efikasnosti lokalnih samouprava u Srbiji.

(tekst i foto:D.Vidojković)

Pročitajte i...