Niške vesti

Niški SIIC – najbolji srpski izdavač domaćeg stripa

strip-pressingNa ovogodišnjem 12. po redu Međunarodnom salonu stripa koji se održava u organizaciji SKC-a Beograd priznanje za najboljeg izdavača domaćeg stripa 2012/2013 dobio je niški Studentski Informativno-izdavački centar za ediciju STRIP PRESSING.

Prvi broj Strip Pressinga (kao posebno izdanje akademskog lista Pressing koji u Nišu izlazi od 1991.) ugledao je svetlost dana početkom leta 2001. godine, donoseći uglavnom radove mlađih i (ili) neafirmisanih autora, kako onih iz Niša tako i iz svih delova tadašnje Jugoslavije pod uredničkom palicom Marka Stojanovića i Dejana Stojiljkovića.

Magazin je svoje stranice ravnopravno ustupio stripu glavnog toka i alternativnom stripu, pri čemu je osnovno merilo za objavljivanje bio (i ostao) kvalitet, što je na strip sceni dočekano s odobravanjem, baš kao i činjenica da je magazin veći broj stranica posvećivao teorijskim tekstovima o domaćem i stranom stripu.

U jesen 2001. godine pod etiketom Strip Pressinga izašao je strip album MAKS DEBRIS, ISPOVEST PRAVOG KRIVOTVORITELJA scenarista Đorđa Milosavljevića i Marka Stojanovića i crtača Tonija Radeva, donoseći za ove prostore netipičan strip likovno i scenaristički realizovan u najboljoj tradiciji francusko-belgijske škole groteske. Album je naišao na jednodušnu podršku kritike i čitalaca.

Nakon toga je usledilo još dva posebna izdanja i serija redovnih brojeva da bi se poslednji u nizu br. 14. pojavio pre nepunih mesec dana.

Gotovo da nema ozbiljnijeg autora sa prostora bivše SFRJ čiji se rad nije pojavio u nekom od brojeva ove revije.

Nagrada će SIIC biti uručena u Petak, 27.09. 2013. u 16:30 kada će u Velikoj sali SKC-a Beograd biti i promovisan novi broj magazina.

Pročitajte i...