NisCafe Tabloid

Niški sajam knjiga na novoj lokaciji

stan-sa-knjigama

Na tek otvorenom ovogodišnjem sajmu knjiga i grafike u Nišu većina radnika koji rade kod popularnih izdavača je oduševljena potezom organizatora da se sajam preseli sa odavno poznate lokacije.

Kako nam je potvrdio Goran sa jednog od štanda, premeštanje sajma iz hale Čair u dvoiposoban stan sa kupatilom na Paliluli, je pravo olakšanje.

„Svih ovih godina smo imali pregršt posetilaca koji su se interesovali za literaturu koju, iskreno, kupuje samo „određena“ klijentela. Uz zakasnele zarade, neuplaćene doprinose i ostalo što treba da ide uz legalan posao koji obavljamo, stalni izgovori da „nemamo knjigu AV – Novija istorija“ i popreke poglede, naš posao bi mogao da se svrsta u visokorizične.

Imate tu onda i „drugu“ stranu, finansijsku. Zašto plaćati, slati medijima obaveštenja i reklamirati ovakvu manifestaciju kada novi prostor možete uvek popuniti.

Sa druge strane, poseban momenat je bio otvaranje sajma i ko će ga od poznatih otvoriti, jer je kvota, do samog trenutka otvaranja bila 45,78 u korist političara. Nije da nisam zaradio kada sam video da je ipak „gospodin iz kulture“ imao tu čast“ – poručuje nam uz osmeh Goran.

Organizator sajma Dragan Stojadinović u ime Niškog kulturnog centra, koji je ipak hteo da ostane anoniman, izjavio je da je prvobitna ideja bila trosoban stan sa dve pomoćne terase, ali su se ipak odlučili na ovu varijantu iz objektivnih razloga.

„Podelili smo žanrove po oblastima u stanu tako da u kuhinji imate poznate kuvare, recepte, fengšuji, dnevna soba nam je rezervisana za beletristiku i najprodavanije pisce, u spavaćoj sobi možete videti horor i naučnu fantastiku, dok je kupatilo određeno za politička izdanja.“

Pročitajte i...