Niške vesti

Niš postaje grad tenisa

novak-djokovicSa uspesima naših tenisera tenis postaje sport broj 1 u celoj Srbiji. Ove godine i Niš će biti u znaku tenisa. Nakon rekonstrukcije hale Čair možemo se nadati i turnirima poput Dejvis ili Fed kupa, očekuje potpredsednik Teniskog saveza Srbije, Miodrag Tomić.

U svetu tenisa poslednjih meseci sve oči su uprte u Novaka Đokovića koji vrtoglavo grabi ka tituli najboljeg tenisera sveta. Novak Đoković niže pobede i na Mastersu u Rimu i nastavlja sa briljantnom serijom mečeva ne znajući za poraz. Da je najbolji priznao mu je i trenutno prvi teniser sveta Rafael Nadal nakon što ga je Novak savladao u Madridu. Potpredsednik teniskog saveza Srbije, Miodrag Tomić, smatra da je za ovakav Novakov uspon presudna pobeda u Dejvis kupu

„Mislim da je Novak i dalje na krilima pobede u Dejvis kupu. Postoje dva problema zbog kojih nije mogao da bude prvi igrač sveta. Prvo je to što su ga svi doživljavali kao trećeg igrača. Nakon osvajanja Dejvis kup titule on je shvatio, a i svi su shvatili da je on prvak sveta i da je titulu osvojila ekipa u kojoj je on bio prvi igrač. Drugi problem bio je vezan za njegovu kondicionu pripremu. On je odlično odradio zimski period. Svoju fizičku spremu je podigao na jako visoki nivo tako da vidimo kako on bez problema izdrži da igra meč za mečom, svakodnevno. Mečevi traju dugo a on je i dalje spreman. Tako da mislim da je to osnovno što ga je diglo i u ovom trenutku on se zbog toga i razlikuje od drugih igrača“.

Miodrag Tomić smatra da bi Novak ukoliko ostane u ovoj formi mogao postati reket br 1 do kraja juna.

„Ja verujem, ukoliko održi ovu formu, da će nakon narednih nekoliko turnira, već do kraja juna, sigurno biti prvi igrač sveta. To je realno u ovom trenutku, osim ako mu ne padne forma ili ne dodje do neke povrede, ali sada je zaista najubedljiviji. Mislim da je kondicioni trener njemu puno pomogao da podigne svoju fizičku spremu, a što se tiče mentalnog, ponavljam tu mu je puno pomoglo osvajanje Dejvis kup pehara. Vi ste videli da je on i sada nakon osvajanja titule u Madridu obukao majicu sa natpisom Šampioni sveta. Znači i dalje se vezuje za tu titulu, i to je ono što ga razlikuje recimo od Federera koji nikada nije osvojio Salataru, Nadal jeste, ali je Novak jednostavno sebe tu video i on je taj koji to ima“.
I NIŠ U ZNAKU TENISA
Popularnost sporta raste sa uspesima, tako je logicno da nakon uspeha nasih tenisera, a naročito Novaka Đokovića, tenis postaje sport broj 1 u celoj Srbiji. I Niš to oseća, pa će i naš grad ove godine biti u znaku tenisa, kaže Tomić.

„U Nišu će se, nakon 7 – 8 godina, održati fjučers turniri. To su profesionalni turniri najnižeg nivoa. U junu će biti održan ženski, a u septembru muški turnir. Oba turnira održaće se na Akademiji Živković. Ima mnogo turnira i iz kalendara Srbije i Teniskog saveza istočne Srbije, tako da je tenis sve zastupljeniji. Problem u tenisu je što on zahteva velike finansije i kada dodje do toga da treba da se udje u profesionalne vode, onda sa ovog područja mali broj igrača može sebi to da priušti. Ipak mi živimo u najnerazvijenijem području Srbije tako da je to osnovna prepreka za profesionalni tenis.

BUDUĆNOST TENISA U NIŠU
U Nišu postoji 5 teniskih klubova i svaki od njih ima svoju školu tenisa. Klubovi sa većim brojem terena imaju i veću tenisku školu. Miodrag Tomić očekuje da će i niški klubovi u budućnosti dati profesionalne tenisere.

„Mislim da oko 600 -700 mališana trenutno pohadja teniske škole u niškim klubovima i ja verujem da će od tog broja, barem njih 100 postati takmičari. Naša Natalija Kostić sve ozbiljnije ulazi u profesionalni tenis. Ona je tek na početku ali se posvetila tome i svakako se očekuje da ona većim koracima krene u profesionalne vode. Za njom idu i druge mlade snage. Tenis je sada veliki izazov za sve njih. Mislim da treba iskoristiti ovaj ambijent sa dobrim rezultatima, da se održi taj nivo dobrih rezultata i da i Niš dobije igrače koji će biti u prvih 100 – 200, barem za početak. Trebalo bi da Niš to ima.

Mi sve ozbiljnije radimo u Nišu. Eto pehar Dejvis kupa bio je izložen i u našem gradu,a uskoro kreću turniri. Ja očekujem da će i Grad biti uključen u organizaciju tih profesionalnih turnira jer upravo na tim turnirima mladi mogu da steknu prva profesionalna znanja o tenisu. Grad bi se tako uključio u teniske tokove i dao šansu da narednih godina od fjucersa idemo ka još jačim turnirima. Lično očekujem da će Grad od ove godine ući u teniske tokove.

Ono što takodje očekujem to je da Niš sledeće godine bude i organizator ili jednog Dejvis kupa ili Fed kupa. Pošto će hala Čair biti spremna, nadam se do kraja godine, onda ćemo moći da dobijemo organizaciju takvog turnira, a da će Grad pokazati svoje pravo lice i u teniskom svetu“, rekao je Miodrag Tomić.

City Radio

Pročitajte i...