Magazin

Najveći naučni pomak 2011.

naucni-pomakAntivirusni lekovi omogućavaju da se skoro ukloni opasnost od prenošenja virusa side od strane seropozitivnih osoba, pokazali su rezultati ispitivanja koje je, prema godišnjoj oceni naučnog časopisa „Sajens“, najveći naučni pomak 2011.

Radi se o međunarodnom istraživanju, sprovedenom 30 godina nakon početka epidemije side na 1.763 pre svega heteroseksualna para u devet zemalja, koje je pokazalo da kod seropozitivnih osoba sa veoma ranom primenom antivirusnih lekova dolazi do skoro potpunog smanjenja prenošenja virusa HIV na njihovog partnera.

Osim tog istraživanja, na „Sajensovoj“ listi najznačajnijih naučnih radova u 2011. godini su i misija japanske sonde „Hajabusa“, DNK analize starijih i nestalih „rođaka homo sapijensa“, japanska istraživanja vezana za strukturu fotosintetičkog proteina koga biljke koriste za razdvajanje atoma vodonika i kiseonika.

Na listi se našlo i otkriće američkih astronoma dva hidrogenska oblaka koji su tokom dve milijarde godina očuvali svoj originalni sastav iz perioda neposredno nakon „velikog praska“.

Tu su i istraživanja mikrobnih fauna kod ljudi, kliničko ispitivanje koje je omogućilo razvoj prve obećavajuće vakcine protiv malarije RTS,S, otkriće više udaljenih solarnih sistema, stvaranje palete novih i jeftinijih minerala zeolita i ogledi koji su pokazali da se broj godina u dobrom zdravlju kod ljudi može produžiti uklanjanjem starih ćelija koje se više ne razmnožavaju.

Mondo

Pročitajte i...