Magazin, NišCafe

Najbolje lokacije za etno turizam u Srbiji

Etno turizam je u poslednjih nekoliko godina sve popularniji u Srbiji. On pruža mogućnost da se upozna Srbija, a istovremeno i njena istorija, pa i ruralni način života koji je ranije bio dominantan u čitavoj Srbiji.

Zbog toga etno turizam predstavlja mnogo više od običnih putovanja. On je posebno iskustvo, doživljaj i način uz koji ćete kreirati uspomene koje ćete dugo pamtiti i prepričavati. Etno turizam je odličan i za evociranje uspomena, buđenje ljubavi prema starinskom, prema tradiciji i običajima, a u današnje vreme brzine, gužve i svega što odlikuje gradski život – etno turizam je odličan i za eskapizam.

Pa, gde pobeći od gradske gužve i uživati u etno čarima Srbije?

Istražili smo umesto vas, a najbolje lokacije za etno turizam u Srbiji čekaju vas u nastavku teksta.

Zlatibor – jedna od najlepših planina Srbije

Verujemo da nije potrebno ni naročito opširno govoriti o svim čarima Zlatibora, jedne od najlepših planina Srbije. To što privatni smeštaj na Zlatiboru preko zime treba rezervisati i po nekoliko meseci unapred zbog ogromne popularnosti, dovoljno govori koliko je ova destinacija vredna posećivanja.

Osim savršenih planinskih specijaliteta, čistog vazduha i prijatnih domaćina, Zlatibor pruža mogućnost za boravak u autentičnim seoskim domaćinstvima, brvnarama, pa i etno apartmanima i kućama.

Ovde ćete uživati u tradicionalnim specijalitetima, sačinjenim od sastojaka koji su uglavnom upravo tu i proizvedeni ili uzgajani. Osim toga, videćete sve tajne života na planini, uživati u miru i prirodi koja vam je sigurno nedostajala, a i zadovoljiti svoje turističke požude.

Mećavnik na Mokroj gori – popularno etno selo na planini

Mećavnik, odnosno Drvengrad na Mokroj Gori predstavlja jedno od najpopularnijih etno sela u Srbiji. Kad god vam zafali boravka na sasvim autentičan odmor na planini, u drvenim brvnarama, koje su i pored svoje staromodne arhitekture zapravo vrlo moderne i elegantne – Drvengrad je tu da vam pruži sve za čime žudite.

Restorani Mećavnika ponudiće vam vrsne specijalitete, koji evociraju domaću kuhinju iz prošlih vremena na najfiniji način i koji će zadovoljiti sve vaše gastronomske želje. Ovde ćete se, ukoliko to želite, upoznati sa time kako funkcioniše štala, šta to radi mlekar i čemu služe plastenici.

Skijalište na Mećavniku, kao i bioskopi, pa i mnoge kulturne manifestacije koje se odvijaju na ovoj lokaciji, tu su da vam dodatno ulepšaju odmor na Mokroj Gori i učine ovo iskustvo zabavnim i potpuno nezaboravnim.

Salaši u Vojvodini – doživljaj Vojvodine na sasvim jedinstven način

Salaši u Vojvodini posetiocima pružaju sasvim posebno iskustvo. Ovde ćete upoznati domaćinstva na vojvođanski način – gde je svaki događaj natenane, a istovremeno savršeno sređeno, uredno i prelepo! Tradicionalna vojvođanska kuhinja samo je delić svega što će vam pružiti boravak na salašu.

Salaši su savršen način da pobegnete od urbanog života, da vidite kako izgleda život u etno gazdinstvu, ali i da uživate u neponovljivim pejzažima koji će vas inspirisati, pružiti odmor za oči, ali i dušu. Vojvođanski salaši se izdvajaju i po autentičnoj arhitekturi, kao i načinu dekoracije enterijera, koji vas možda navedu da promenite način na koji ste do sada posmatrali estetiku.

Etno selo Vrdnik – tradicionalni ambijent i najmodernija usluga

Ukoliko biste rado uživali u čarima etno sela, a istovremeno imate želju i za vrhunskom uslugom, možda će vam više odgovarati etno kompleks, nego selo, koji je pritom uređen na najmoderniji način. Upravo takvo mesto pronaći ćete na Vrdničkoj kuli, odnosno na Vrdniku.

Ušuškan u netaknutoj prirodi i na samoj granici sa Nacionalnim parkom Fruška Gora, ovaj etno kompleks nudi idealnu dozu prirode i starinskog načina života pomešanu sa fenomenalnim uslugama, savršeno uređenim enterijerom i odličnim uslugama.

Da li i vi imate svoju omiljenu etno lokaciju u Srbiji? Ukoliko već niste naišli na savršeno etno selo, sigurni smo da će ovi predlozi zadovoljiti sva vaša očekivanja. Etno turizam je sve popularniji, a i sami ćete shvatiti zašto kada se jednom uputite u istraživanje srpskih etno sela.

Kao što ste i sami mogli da zaključite, etno sela se mahom nalaze na planinama Srbije i u Vojvodini – ovde se i dalje neguju sve lepote ruralnog života, tu su i besprekorni pejzaži, pa i sve drugo što će zadovoljiti vaša očekivanja za savršenim odmorom. Srećan put!

Pročitajte i...