Magazin, NišCafe

Najbolje lokacije za etno turizam u Srbiji

Etno turizam je u poslednjih nekoliko godina sve popularniji u Srbiji. On pruža mogućnost da se upozna Srbija, a istovremeno i njena istorija, pa i ruralni način života koji je ranije bio dominantan u čitavoj Srbiji.

Zbog toga etno turizam predstavlja mnogo više od običnih putovanja. On je posebno iskustvo, doživljaj i način uz koji ćete kreirati uspomene koje ćete dugo pamtiti i prepričavati. Etno turizam je odličan i za evociranje uspomena, buđenje ljubavi prema starinskom, prema tradiciji i običajima, a u današnje vreme brzine, gužve i svega što odlikuje gradski život – etno turizam je odličan i za eskapizam.

Pa, gde pobeći od gradske gužve i uživati u etno čarima Srbije?

Istražili smo umesto vas, a najbolje lokacije za etno turizam u Srbiji čekaju vas u nastavku teksta.

Zlatibor – jedna od najlepših planina Srbije

Verujemo da nije potrebno ni naročito opširno govoriti o svim čarima Zlatibora, jedne od najlepših planina Srbije. To što privatni smeštaj na Zlatiboru preko zime treba rezervisati i po nekoliko meseci unapred zbog ogromne popularnosti, dovoljno govori koliko je ova destinacija vredna posećivanja.

Svakodnevni kombi prevoz do Zlatibora vam omogućava da za kratko vreme bezbedno stignete do željene destinacije.

Osim savršenih planinskih specijaliteta, čistog vazduha i prijatnih domaćina, Zlatibor pruža mogućnost za boravak u autentičnim seoskim domaćinstvima, brvnarama, pa i etno apartmanima i kućama.

Ovde ćete uživati u tradicionalnim specijalitetima, sačinjenim od sastojaka koji su uglavnom upravo tu i proizvedeni ili uzgajani. Osim toga, videćete sve tajne života na planini, uživati u miru i prirodi koja vam je sigurno nedostajala, a i zadovoljiti svoje turističke požude.

Mećavnik na Mokroj gori – popularno etno selo na planini

Mećavnik, odnosno Drvengrad na Mokroj Gori predstavlja jedno od najpopularnijih etno sela u Srbiji. Kad god vam zafali boravka na sasvim autentičan odmor na planini, u drvenim brvnarama, koje su i pored svoje staromodne arhitekture zapravo vrlo moderne i elegantne – Drvengrad je tu da vam pruži sve za čime žudite.

Restorani Mećavnika ponudiće vam vrsne specijalitete, koji evociraju domaću kuhinju iz prošlih vremena na najfiniji način i koji će zadovoljiti sve vaše gastronomske želje. Ovde ćete se, ukoliko to želite, upoznati sa time kako funkcioniše štala, šta to radi mlekar i čemu služe plastenici.

Skijalište na Mećavniku, kao i bioskopi, pa i mnoge kulturne manifestacije koje se odvijaju na ovoj lokaciji, tu su da vam dodatno ulepšaju odmor na Mokroj Gori i učine ovo iskustvo zabavnim i potpuno nezaboravnim.

Salaši u Vojvodini – doživljaj Vojvodine na sasvim jedinstven način

Salaši u Vojvodini posetiocima pružaju sasvim posebno iskustvo. Ovde ćete upoznati domaćinstva na vojvođanski način – gde je svaki događaj natenane, a istovremeno savršeno sređeno, uredno i prelepo! Tradicionalna vojvođanska kuhinja samo je delić svega što će vam pružiti boravak na salašu.

Salaši su savršen način da pobegnete od urbanog života, da vidite kako izgleda život u etno gazdinstvu, ali i da uživate u neponovljivim pejzažima koji će vas inspirisati, pružiti odmor za oči, ali i dušu. Vojvođanski salaši se izdvajaju i po autentičnoj arhitekturi, kao i načinu dekoracije enterijera, koji vas možda navedu da promenite način na koji ste do sada posmatrali estetiku.

Etno selo Vrdnik – tradicionalni ambijent i najmodernija usluga

Ukoliko biste rado uživali u čarima etno sela, a istovremeno imate želju i za vrhunskom uslugom, možda će vam više odgovarati etno kompleks, nego selo, koji je pritom uređen na najmoderniji način. Upravo takvo mesto pronaći ćete na Vrdničkoj kuli, odnosno na Vrdniku.

Ušuškan u netaknutoj prirodi i na samoj granici sa Nacionalnim parkom Fruška Gora, ovaj etno kompleks nudi idealnu dozu prirode i starinskog načina života pomešanu sa fenomenalnim uslugama, savršeno uređenim enterijerom i odličnim uslugama.

Da li i vi imate svoju omiljenu etno lokaciju u Srbiji? Ukoliko već niste naišli na savršeno etno selo, sigurni smo da će ovi predlozi zadovoljiti sva vaša očekivanja. Etno turizam je sve popularniji, a i sami ćete shvatiti zašto kada se jednom uputite u istraživanje srpskih etno sela.

Kao što ste i sami mogli da zaključite, etno sela se mahom nalaze na planinama Srbije i u Vojvodini – ovde se i dalje neguju sve lepote ruralnog života, tu su i besprekorni pejzaži, pa i sve drugo što će zadovoljiti vaša očekivanja za savršenim odmorom. Srećan put!

Pročitajte i...