Ovo niste znali

Posetite Sarajevo

Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine i njen najveći urbani, kulturni, ekonomski i saobraćajni centar, glavni grad Federacije Bosne i Hercegovine. Sarajevo je grad burne istorije, koja je neretko imala uticaja i na globalna dešavanja. Tako je 1914.godine u Sarajevu ubijen austrougarski prestolonaslednik Franc Ferdinand, čime je otpočeo Prvi svetski rat.

Sarajevo se nalazi u samom geografskom središtu Bosne i Hercegovine i zauzima površinu od 142 km². Smešten je u kompozitnoj Sarajevskoj kotlini koja se pruža od istoka prema zapadu.

I dok su centralni delovi grada uglavnom smešteni u nizini Sarajevskog polja, najvažnija gradska predgradja nalaze se na padinama okolnih bregova i brda. Kroz grad od istoka prema zapadu protiče reka Miljacka, koja nastaje od nekoliko vrela u podnožju planina Romanije i Jahorine. U zapadnom delu Sarajevskog polja, na području prigradskog naselja Ilidža, nastaje i jedna od najvećih reka u Bosni i Hercegovini, reka Bosna, koja nastaje od tridesetak manjih izvora u podnožju planine Igman, stvarajući jedinstven park prirode -Vrelo Bosne, omiljeno izletište Sarajlija.

Sarajevo je od samog početka bio kosmopolitski grad. U njega su se doseljavali Jevreji isterani iz Španije, koji grade sinagoge, grade se i pravoslavne crkve, a zatim i katoličke katedrale. Kao ni jedan grad u Evropi, Sarajevo je, smešteno izmedju planina, našlo u sebi prostora za sve četiri velike svetske religije, kulture i civilizacije koje oni nose. Suživot koji je trajao vekovima stvorio je nove vrednosti, reklo bi se jedan novi kulturni i religijski sklad koji je izdržao sve istorijske izazove.

Kojim prevozom do Sarajeva?

Ukoliko želite da posetite Sarajevo turistička agencija Terra Travel je u mogućnosti da vam ponudi svakodnevne minibus transfere na relaciji Beograd – Sarajevo – Beograd. Kombi prevoz do Sarajeva se obavlja vozilima najnovije generacije po principu “ od vrata do vrata“ što znači da se putnici preuzimaju sa bilo koje adrese u Beogradu i voze do bilo koje adrese u Sarajevu i obratno.

Sarajevo se može pohvaliti dobro očuvanim starim trgovačkim delom grada, popularnom Baščaršijom, koja je nastala u periodu osmanske vladavine u Bosni i Hercegovini. Ovaj deo grada obiluje jedinstvenim arhitektonskim ostvarenjima osmanske gradske arhitekture,medju kojima su brojne potkupolne džamije,kao i tradicionalne forme orijentalne arhitekture, poput konaka, hanova i bezistana. Nakon razaranja tokom proteklog rata Baščaršija je ponovo obnovljena na opštu radost Sarajlija i njihovih gostiju.

sarajevo2

Sarajevo ima jaku turističku industriju,sportski turizam doživljava ekspanziju nakon organizovanja Zimskih olimpijskih igara 1984.godine,na planinama u okolini Sarajeva (Bjelašnici, Igmanu, Jahorini, Trebeviću, Treskavici). Veliki značaj razvoju zimskog turizma u regionu je dala planina Jahorina sa svojim stazama,hotelskim i apartmanskim smeštajem. Ona je i danas jedno od omiljenih skijališta u ovom delu Evrope. Popularne turističke destinacije u Sarajevu su Vrelo Bosne, sarajevska katedrala i Gazi Husrev-begova džamija. Grad je bogat muzejima, uključujući muzej Sarajeva, Ars Aevi muzej umetnosti, Zemaljski muzej (otvoren 1888.i dom sarajevske Hagade), istorijskog muzeja Bosne i Hercegovine i muzeja literature i teatralne umetnosti Bosne i Hercegovine.

Svake je godine grad na rijeci Miljacki domaćin niza kulturnih festivala međunarodnog karaktera, među kojima su najznačajniji: Sarajevski filmski festival (SFF), Sarajevski jazz festival, letnji kulturni festival „Baščaršijske noći“, teatarski festival novih produkcija „MESS“, „Sarajevska zima“ i Svetski televizijski festival orijentalne muzike. Sarajevo je prepoznatljivo i po svojoj kuhinji. Ono što tradicionalnu bosansku kuhinju odvaja od ostatka sveta jeste bogatstvo različitih uticaja, uska povezanost sa Turskom, saft Istoka i Zapada, ukus Mediterana koji se odomaćio u ovim krajevima.

Šetnja Sarajevom predstavlja ustvari šetnju kroz njegovu istoriju.

Pročitajte i...