Francuski kulturni centar u Nišu

Najava | Francuski dani u Nišu

Francuski kulturni centar

Dani francuskog filma

Reditelj Goran Paskaljević, podeliće sa nama svoj pogled na francusku kinematografiju. Na programu su tri francuska filma po njegovom odabiru, i jedan od njegovih filmova.

od 17. do 27. marta 2010. godine
Ovaj događaj organizovan je u saradnji sa Niškim kulturnim centrom.

Ulaz slobodan
Program:

17.03.2010
19.30 – San zimske noći (2004) – Režija: Goran Paskaljević, 1’30“
Uloge: Lazar Ristovski, Jasna Žalica, Jovana Mitić…

Srbija, zima 2004. godine. Posle deset godina odsustva, Lazar se vraća kuci i zatiče izbeglice iz Bosne – Jasnu i njenu autističnu kćerku, Jovanu. Iako je imao ideju da ih odvede u njihov izbeglički kamp, Lazar ipak pristaje da ih ostavi kod kuće.

Dobitnik glavne nagrade žirija na prestižnom filmskom festivalu u San Sebastijanu.

22.00 – Mlaćenje (1981) – Režija: Bertran Tavernije, 2’08“
Sa titlom na srpski jezik
Uloge: Filip Noare, Izabel Iper, Stefani Odran…

Godina 1938. U Zapadnoj francuskoj Africi, Lisijen Kordije, jedini policajac malog kolonijalnog grada kojeg je žena prevarila, podvodači otvoreno provociraju. Grubo oteran od strane svog starešine, Lisijen ulazi u jedan smrtonosni vrtlog. Nominacija za Oskara u kategoriji za najbolji strani film 1982.

18.03.2010
19.30 – Lift za gubilište (1957) – Režija: Luj Mal, 1’28“
Sa titlom na srpski jezik
Uloge: Žana Moro, Moris Rone, Žorž Pužuli…

Pošto je upravo ubio muža svoje ljubavnice, Žilijen Tavernije je zaglavljen u liftu. U toku noći, jedan nemački par je ubijen. Ujutru Žilijen biva uhapšen i optužen za taj zločin. Njegova ljubavnica pokušava da pronadje prave ubice.
Izuzetna muzika Majlsa Dejvisa.

21.30 – Žil i Džim (1961) – Režija: Fransoa Trifo, 1’45“
Sa titlom na srpski jezik
Uloge: Žana Moro, Oskar Verner, Anri Ser…

Pariz, 1900. Žil i Džim dvojica su prijatelja koji su zaljubljeni u istu ženu, Katrin. Žil se oženio Katrin. Rat ih razdvaja. Ponovo se sreću 1918. godine. Ali, Katrin više ne voli Žila.
Scenario je nastao po istoimenom romanu Anri-Pjer Rošea.

IZLOŽBA

Svuda okolo, Benoa Pjer
Od 20. marta do 6. aprila 2010. / Otvaranje: 19. mart 2010 – 19h – Paviljon u Tvrđavi

Francuski centar predstavlja izložbu „Svuda okolo“, francuskog umetnika Benoa Pjera. U pitanju su fotografije ovog posmatrača stvarnosti, čiji rotacioni pogled hvata jedan svet u neprestanom pokretu. On iz tih prikaza izvlači fragmente koje se nadovezuju jedan na drugi i na taj način sa nama deli višestruki pogled na svet koji ga okružuje.

U okviru ove izložbe, umetnik će nam predstaviti i delo o Nišu i njegovim stanovnicima. Izložba je organizovana u saradnji sa Galerijom savremene likovne umetnosti u Nišu.

FINALE KONKURSA ZA FRANKOFONU PESMU

20.03.2010 – 14.00h – Sala Simfonijskog orkestra (Generala Milojka Lešjanina 16)
Pred žirijem sastavljenim od profesionalaca, pevači amateri (od 13 do 17 i od 18 do 26 godina) takmičiće se u izvođenju jedne pesme na francuskom jeziku iz savremenog repertoara.

Konkurs za frankofonu pesmu organizovan je u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom Niš, sa Niškim simfonijskim orkestrom, i zahvaljujući podršci Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija“ – Pošta.

Ulaz slobodan

MUZIKA – Džez

Koncert grupe „Les Doigts de l’Homme“
20.03.2010 – 20h – Narodno pozorište Niš (Sinđelićev trg 2)

Olivjer Kiktef: gitara, bendžo, ud, kažon, vokal – Janik Alkose: gitara, šarango, kažon – Benoa Konver: gitara, bendžo – Tangi Blum: kontrabas, bas gitara

Istočnjački, ciganski i rok uticaji daju posebnu boju i dinamiku ovom sastavu, koji je postao veoma prepoznatljiv po ovim suptilnim tonovima. Grupa Les Doigts de l’Homme nam nudi snažnu i energičnu muziku, duboko ukorenjenu u stvarnost i današnjost, ali i punu humora. Veče obećava mnogo veselih trenutaka uz koje ćemo zajedno proslaviti Francuske dane.

Koncert je organizovan u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom Niš i sa Narodnim pozorištem Niš.
Prodaja karata : Narodno pozorište i Francuski centar. Cena : 300 din – Učenici i studenti 150 din.

POZORIŠTE – Pantomima

„Plakar“, trupa l’Optimiste i Paolino & Co.
27.03.2010 – 20h – Narodno pozorište Niš (Sinđelićev trg 2)
Igraju: Đienđi Biro i Sofi Vajs
Za sve uzraste od 7 do 77!

Šta će bolje obeležiti Francuske dane od univerzalnog jezika svih naroda, koji je napoznatiji francuski pantomimičar, Mim Marso, proneo i proslavio celim svetom – pantomime. Dve umetnice, njegove učenice i umetnički saradnici poslednjih godina njegovog života, Vam nude nezaboravnu predstavu namenjenu baš svima.

Predstava je organizovana u saradnji sa Narodnim pozorištem Niš.
Prodaja karata : Narodno pozorište i Francuski centar. Cena: odrasli 200 din – Učenici i studenti 100 din

SKREĆEMO VAM PAŽNJU I NA…

Francuski pijanista, Paskal Gale, biće počasni gost i član žirija 11-og izdanja Međunarodnog takmičenja mladih pijanista, koje organizuje Muzička škola Niš od 26. do 29. marta 2010. Svečano otvaranje ovog događaja održaće se u sredu 24. marta u 19h, u sali Muzičke škole.

Pročitajte i...