Nišville Jazz Festival 2014

Mop Mop na Nišville Jazz Festivalu

mop-mopSastav Mop Mop koji predvodi italijanski muzičar, producent, kompozitor i DJ Andrea Bennini, nastupiće na ovogdišnjem Nišvilu trećeg dana festivala, u subotu 16. avgusta.

Grupa koja je već stekla reputaciju jednog od najoriginalnijih sastava na „ničijoj zemlji“ između džeza, fanka, latino muzike i „italijanskog postmodernizma“, privukao je nedavno i dodatnu pažnju, kada je njihova kompozicija „Three Times Bossa“ (koju su komponovali Benini i klavijaturista Alessandro Trebo) uvršten u soundtrack filma Vudija Alena „Rimu, s ljubavlju“ (2012).

U postavi koja dolazi na Nišville, osim Beninija (koji na na nastupima svira bubnjeve) i Alexa Treba su još Pasquale Mirra, – vibrafon, Danilo Mineo – udaraljke, Batila Ange Da Costa – vocal i Lorenzo Ternelli – bas.

Na krilima šire popularnosti stečene saradnjom sa poznatim rediteljem, scenaristom i glumcem u filmu „To Rome, with love“, što dodatno dobija na težini kada se zna da Vudi Alen ima i uspešnu paralelnu karijeru jazz muzičara i da posvećuje veliku pažnje muzici u svojim filmovima – Mop Mop su prošle godine objavili odlično ocenjen album (četvrti po redu ) „Isle of magic“, na kojem gostuju fank legenda, trombonista Fred Wesley i britanski pesnik i pevač Anthony Joseph.

Na ovom albumu Mop Mop (što je i Beninijev umetnički pseudonim na DJ nastupima), su otišli i korak dalje uključivši u svoju zvučnu matricu i Voodoo Jazz, muziku Kariba, Afrofank, soul i različite egzotične ritmove. „Magično ostrvo“ je, u stvari, imaginarna zemlja nastanjena muzičarima koji provode vreme pecajući i kuvajući, a noću sviraju i upražnjavaju vudu rituale. Andrea Benini (rođen 1977 u Ćezeni) je u tinejdžerskim godinama svirao gitaru i bubnjeve. U Bolonji je na „Discipline dell Arti, della Musica e dell Spettacolo“ (DAMS), studirao Afro-američku i savremenu muziku, a od 2000. do 2003. Godine je radio kao novinar za specijaliyovani muzički časopis „Percussioni“ i napravio intervjue sa mnogim značajnim bubnjarima (Joey Baron, John Riley, Terry Clarke…).

Mop Mop projekat pokrenuo je 2005. godine kada je izašao i prvi album „The 11th Pill“. Prvi singl „Perfect day“ je od strane Adriana Gibsona uvršeten na London Jazz Cafe kompilaciju „Messin’ Around 5“ na kojem su „među odabranimja“ bili i Nostalgia 77, Mark Murphy, Sleepwalker, Soul Jazz Orchestra. Spisak saradnika i gostiju na narednim albumima uklju;ivao je i Gianlucu Petrellu (tih godina najbolji trombonista u Downbeat izboru po glasovima kritičara), a imali su i podršku čuvenih disk džokeja kao što su Gilles Peterson, Toshio Matsuura, Michael Ruetten, Pete Isaac, Simon Harrison..

Mop Mop rade na realciji Rim – Berlin a osim u Italiji i Nemačkoj nastupali su u Francuskoj, Poljskoj, Mađarskoj, Španiji, Turskoj, Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Državama, Rusij-.

Pročitajte i...