Kulturna dešavanja

Konstantin

konstantin_copyPovodom 1700 godina od donošenja Milanskog edikta Narodno pozorište iz Niša priprema predstavu kojom će obeležiti ovaj značajan događaj. Istorijsku dramu „Konstantin: Znamenje anđela“ specijalno za ovu priliku pisaće Lagunin pisac Dejan Stojiljković, autor bestselera „Konstantinovo raskršće“ i „Duge noći i crne zastave“, a predstava će premijerno biti izvedena sledeće godine.

Narodno pozorište će naknadno na posebnoj konferenciji za štampu saopštiti ostale detalje vezane za predstavu kao što su ime reditelja, podela i vreme premijere.

Istorijska drama „Konstantin: Znamenje anđela“ govori o životu i delu Konstantina Velikog kroz prizmu najbitnijih trenutaka iz njegovog bogatog života. Radnja počinje u proleće 337. godine u vojnom logoru blizu Nikomedije gde zatičemo imperatora u pohodu na Persiju. Teško bolestan i svestan da mu se bliži kraj, Konstantin (u tumačenju Tanasija Uzunovića) se ispoveda Scipionu, sinu svog prijatelja iz detinjstva. Konstantin govori o mladosti provedenoj u rodnom Naisu, vojnom službovanju pod Dioklecijanom i Galerijem, prijateljstvu sa solunskim svecem Dimitrijem, smrti oca Konstancija u Jorku… Drama je zamišljena tako da se smenjuju scene iz Nikomedije sa scenama iz Konstantinovog života (gde Konstantina glumi mlađi glumac), tako da će gledaoci imati prilike da svedoče prelomnim događajima kao što je bitka kod Milvijskog mosta, viđenje Krsta na nebu blizu Rima, Prvi vaseljenski sabor, proglašenje Milanskog edikta, izgradnja Konstantinopolja…

Naporedo sa istorijskom ravni priče biće predstavljen i jedan Konstantin koji pati i sumnja, voli i greši, čovek od krvi i mesa, sin, otac, suprug… A poseban deo posvećen je njegovoj reformatorskoj delatnosti i preobraćenju u hrišćanstvo u kome će sem istorijskih fakata pažnja biti posvećena i hrišćanskom predanju i legendama. Predstava je zamišljena kao ambiciozno, visokobudžetno ostvarenje kakvo je do sada retko kad rađeno ne samo u niškom već i u ostalim srpskim pozorištima kako bi se dostojno obeležio jubilej 1700 godina od donošenja Milanskog edikta.

Predstava nastaje delimično na osnovu materijala koji je Stojiljković spremao za pisanje nastavka romana „Konstantinovo raskršće“ tako da će Laguna objaviti i roman pod naslovom „Konstantin: Znamenje anđela“ kao nezavisno i samostalno delo. Roman bi trebalo da se pojavi u knjižarama na jesen 2013. godine.

Pročitajte i...